بازگشت سرمایه یکی از اصطلاحات رایج در حین کار و سرمایه گذاری است. کسب و کار هم مانند تمامی صنایع مجموعه اصطلاحات خودش را دارد. از آنجایی که یادگیری طرز کار کسب و کار و درک آن برای موفقیت، حتی در کسب و کار های تک نفره ی کوچک، ضروری است، دانستن این اصطلاحات بسیار حائز اهمیت است. یکی از این اصطلاحات بازگشت سرمایه گذاری یا شاخص ROI است. شاخص بازگشت سرمایه گذاری، سود مالی دریافتی از یک سرمایه گذاری را نشان می دهد. اساساً این رقم سنجش عایدی شما در مقایسه با داده های شما است. این اصطلاح در بسیاری از حوزه های مالی و همچنین کسب و کار مورد استفاده قرار می گیرد. در کسب و کار معمولا برای تعیین اثرگذاری نشان گذاری استفاده می شود، اما این تنها حوزه ای نیست که می توانید ROI را بسنجید. سرمایه گذاری های دیگر در کسب و کار، مانند تجهیزات و خدمات نیز باید یک ROI مطلوب داشته باشند.

وقتی حرف بر سر ROI است، هدفتان به حداکثر رساندن بازگشت سرمایه گذاری های حداقل است. می‌خواهید بیشتر از آنچه که گذاشته اید برداشت کنید.

محاسبه ی شاخص ROI

هدف، داشتن یک شاخص  بازگشت سرمایه یا ROI بالا است. این عدد معمولا به صورت یک نسبت نشان داده می شود و با تقسیم سود به دست آمده از سرمایه گذاری بر مقدار سرمایه گذاری به دست می آید. به عنوان مثال اگر 1000 دلار در ماه برای تبلیغات کلیکی یک وبسایت (PPC) خرج کرده باشید و 2000 دلار مستقیما از این کمپین تبلیغاتی عایدتان شده باشد، 2000 را تقسیم بر 1000 کرده و به رقم 2 دلار می رسید. پس شاخص بازگشت سرمایه شما 2 دلار یا 2 به 1 است. به عبارت دیگر به ازای هر دلاری که صرف تبلیغات کرده اید 2 دلار به دست آورده اید.

شما می توانید ROI را برای تمامی تلاش های بازاریابی تان محاسبه کنید، به این ترتیب می توانید مطمئن شوید که زمان و پولتان را روی فعالیت هایی سرمایه گذاری می کنید که بهترین نتایج را برایتان به همراه دارند. با این حال باید ROI یا سود ها را برای تمامی هزینه هایی که کرده اید در نظر بگیرید. یک کامپیوتر جدید با سرعت بالاتر تا چه حد به کسب و کار شما کمک می کند؟ آیا پولی که صرف دستیار مجازی می کنید منجر به سود بیشتری می شود؟ به علاوه، اگرچه شاخص ROI به طور کلی به سرمایه گذاری مالی مربوط می شود اما زمان را هم به عنوان یک سرمایه در نظر می گیرد. اگر 3000 دلار در ماه درآمد دارید اما 60 ساعت در هفته (240 ساعت در ماه) روی کسب و کارتان کار می کنید، ROI شما به ازای هر ساعت 12.5 دلار است. یعنی برای هر ساعتی که کار می کنید تنها 12.5 دلار به دست می آورید.

چرا شاخص ROI مهم است

محاسبه ی شاخص ROI می تواند به شما در درک این کمک کند که چه چیز در کسب و کارتان تأثیر دارد و چه چیز تأثیر ندارد. در نتیجه می توانید دست به تغییراتی برای بهتر کردن اوضاع در شرکتتان بزنید. اگر تبلیغات (PPC) سودی را عاید شما نمی کند پس در حال از دست دادن پولتان هستید. دانستن این موضوع می تواند شما را بر این دارد که برای تقویت شاخص ROI تبلیغاتتان را تغییر دهید یا آن را به طور کلی حذف کنید.


چگونه از سایت یا بللگ خود کسب درآمد کنیم؟


در زمان محاسبه ی ROI زمان هم این موضوع صدق می کند. با در نظر گرفتن مثال بالا، فرض کنید که نمی‌خواهید 60 ساعت در هفته کار کنید و قطعا نمی خواهید به ازای هر ساعت تنها 12.5 دلار کسب کنید. دانستن اینکه چقدر خوب می توانید زمانتان را به درآمد تبدیل کنید، می تواند اطلاعات لازم برای ایجاد تغییر را به شما بدهد. پس می توانید 30 ساعت در هفته کار کنید و بدون از دست دادن درآمد، به ازای هر ساعت هم 25 دلار دریافت کنید. البته در ابتدای کار ممکن است زمان زیادی را صرف چیزی کنید که نتیجه ای در بر ندارد، اما هدف شما تغییر این رویه است، پس می توانید کمتر کار کنید و بیشتر به دست بیاورید.

چالش هایی که برای تعیین شاخص ROI وجود دارد

مشکل محاسبه ی شاخص ROI در این است که سود شما (چیزی که به دست می آورید) چگونه به یک سرمایه گذاری خاص گره می خورد. به عنوان مثال اگر از بهینه سازی موتور جستجو یا همان SEO استفاده می کنید، ممکن است نتوانید به طور دقیق تعیین کنید که افزایش سود تا چه حد مستقیما به استفاده از SEO مربوط می شود، زیرا عوامل دیگر همچون رسانه های اجتماعی نیز می توانند منجر به افزایش سود شده باشند. سنجش تأثیر رسانه های اجتماعی هم، با وجود ابزار های کمک کننده ای که برای این کار وجود دارد، به طور خاص می تواند دشوار باشد. البته باید اشاره کرد که فیسبوک و اینستاگرام آمار هایی در این رابطه به کاربران و همچنین صاحیان کسب و کار ارائه می دهد و ابزار های مدیریت رسانه های اجتماعی، مانند Hootsuite، نیز اطلاعات اماری را فراهم کرده اند.

اما حتی با وجود این ها باز هم سخت است که مشخص کنیم آیا کلیکی منجر به فروش شده است یا خیر.

به علاوه در اکثر موارد مشتریان و مراجعان پولی را صرف اولین برخوردشان با شما نمی کنند. شاید شما را از طریق تبلیغات PPC پیدا کرده باشند و سپس شما را در رسانه های اجتماعی دنبال کرده باشند، و سپس در لیست ایمیل شما ثبت نام کرده باشند و خریدشان را انجام داده باشند. سوال اینجاست که چه چیز منجر به خرید آنها شده است؟ ممکن است استدلال کنید که اینها ناشی از تبلیغ PPC تان است، چون این تبلیغ بوده که شما را به مشتری احتمالی معرفی کرده است.اما این احتمال هم وجود دارد که یک توئیت یا ایمیل منجر به خرید واقعی شده باشد.

به علاوه چون درامد را بر هزینه هایتان تقسیم می کنید، اگر در یک فعالیت تبلیغاتی رایگان شرکت کرده باشید که به افزایش فروش منجر شده باشد، مخرج صفر خواهد بود که این خود باعث خطای ریاضیاتی می شود. میتوان فروش از طریق شبکه های اجتماعی را مثال زد. به عنوان مثال اگر از طریق یک پست اینستاگرام 1000 دلار درآمد داشته باشید باید 1000 را تقسیم بر 0 کنید که حاصل آن تعریف نشده است. طبیعتاً یک شاخص ROI تعریف نشده نمیتواند پاسخ خوبی باشد اما در این مورد استثنا بدون اینکه بتوانید بازگشت سرمایه خود را محاسبه کنید سول تقریبا مناسبی عاید شما شده است. شما بدون صرف هزینه ای پول به دست آورده اید. با این گفته، بازاریابی رایگان اغلب سرمایه گذاری شخصی زمان را به کار می گیرد، که ارزش مالی دارد و می توانید از آن برای تعیین ROI استفاده کنید.

به عنوان مثال اگر بدانید که زمان شما به ازای هر ساعت 50 دلار می ارزد و روزی یک ساعت را در اینستاگرام صرف کنید، باید درآمد حاصل از تلاش های رسانه ی اجتماعی تان را تقسیم بر 50 دلار کنید.

چگونه شاخص ROI را در کسب و کار های خانگی استفاده کنیم

هر وقت که پول یا زمانی را در کسب و کارتان سرمایه گذاری می کنید، باید هدفی برای نتیجه در ذهن و راهی برای سنجش آن داشته باشید تا مطمئن شوید سودی عایدتان می شود. از خودتان بپرسید “با سرمایه گذاری این مقدار زمان و این مقدار پول در کسب و کارم چه چیز عاید من می شود؟” به عنوان مثال اگر به عنوان دستیار مجازی به منابع کاری بیرونی رجوع می کنید، آیا پولی که صرف آن می کنید سودتان را افزایش می دهد؟ و اگر اینطور است این افزایش چقدر است؟ برای هر دلاری که در این راه صرف می کنید چقدر سود بازگشتی دریافت می کنید؟

شاخص ROI آمار نیست. متغیر های زیادی می توانند ROI را تغییر دهند. به عنوان مثال اگر چیزی را در مورد تبلیغات PPC تغییر ندهید، ممکن است شاخص ROI کاهش پیدا کند (عملکرد خوب نباشد)، یا بهبود پیدا کند (نتایج بهتری را به همراه داشته باشد). پس لازم است که ROI را به طور منظم محاسبه کنید و در صورت نیاز تغییراتی را در سرمایه گذاری هایتان انجام دهید.

دقت کنید که شاخص ROI میزان سود بدست آمده نیست

شما سود را از طریق منها کردن هزینه هایتان از میزان درآمدتان تعیین می کنید. اگر 5000 دلار در ماه درآمد داشته باشید و هزینه هایتان 3000 دلار باشد، سود شما 2000 دلار است. ROI از این بابت فرق می کند که تعیین کننده میزان اثر بخشی سرمایه گذاری تان در کسب و کارتان است. با در نظر گرفتن مثال تبلیغات PPC در بالا یاد گرفتید که به ازای هر دلار هزینه ای که کرده اید، 2.8 دلار به دست آورده اید.