چگونه شرکت ثبت کنیم. چگونه یک شرکت بزنیم؟ مراحل ثبت شرکت در ایران چیست؟ چگونه می توانیم شرکت خود را ثبت و شروع به کار کنیم؟ در این مقاله به شما کاربران هاو کن یو آموزش خواهیم داد که چگونه می توانید یک شرکت را ثبت کنید و مراحل ثبت شرکت در ایران چگونه است.
قبل از اینکه به مراحل و روش های قانونی برای ثبت شرکت بپردازیم باید به سراغ مفهوم و تعریف شرکت برویم و انواع شرکت را بشناسیم و پس از آشنایی با آن، مراحل را برای ثبت شرکت مرحله به مرحله دنبال کنیم. با ما همراه باشید
همانطور که از اسم آن پیداست شرکت از شراکات و به اتحاد درآمدن گرفته شده است، که به زبان خودمانی دو یا چند نفر سرمایه های خود را مشترکا برای انجام کار و یا عملیاتی به کار گرفته و درآمد و سود حاصل از آن هم مابین آن چند نفر _ به نسبت در نظر گرفته شده _ تقسیم می شود. این افراد را موسس یا سرمایه داران و یا حتی مالکان شرکت می نامند که می توانند شخصیت های حقیقی و یا حقوقی و یا هر دوی آن ها باشند. به این شرکت ها شرکت های تجاری می گویند که چنانچه در این عملیات و یا انجام کار سود و منفعت شخصی و یا تجارت در کار نباشند نام آن ها شرکت های حقوقی و یا مدنی خواهد بود. جالب است بدانید ، قانون تجارت ایران بر مبنای قانون تجارت ۱۸۰۷ فرانسه ترجمه و تهیه شده است و یا الهاماتی از آن داشته است.
بر اساس لایحه ایی از قانون تجارت، هفت و یا به عبارتی هشت نوع مختلف شرکت در ایران قابلیت ثبت شدن دارند کهدر ادامه هر یک از این موارد را با یکدیگر مرور می کنیم.
شرکت های سهامی
بنابر ماده ۱ قانون اصلاحی شرکت سهامی شرکتی است که سرمایهٔ آن به سهام تقسیم شده و مسئولیت صاحبان سهام محدود به مبلغ اسمی سهام آنها است و در ادامه بنابر ماده ۲ اشاره شده است که شرکت سهامی شرکت بازرگانی محسوب میشود ولو این که موضوع عملیات آن امور بازرگانی نباشد.
حال شرکت های سهامی خود به دو نوع تقسیم بندی می شوند که شامل
- شرکت سهامی عام: این مورد یک نوع از شرکت های سهامی است که موسسان و یا مالکان شرکت بخشی از سرمایه انجام کار های خود را با مردم از طریق مشارکت در انجام آن ها و ارائه اوراق مشارکت شریک می شوند. در واقع در شرکت سهامی عام مردم از طریق خرید اوراق به مقدار مختلف سهمی در این شرکت ها دارند و از سود آن بهره می برند و یا شاید از زیان آن متضرر می شوند. پس بنابر این مردم و البته صاحبان اصلی این شرکت ها هر یک به اندازه سهم خود در سود و زیان شرکت مشارکت دارند.
- شرکت سهامی خاص: در این نوع از شرکت ها در واقع موسسان اصلی که می توانند سه یا چند نفر باشند تمامی سهم شرکت را در دست خود دارند و افراد دیگر و یا مردم مشارکتی در آن ندارند و تمامی درآمد ها و یا زیان های این شرکت هم مسلما منوط به این افراد و درصد سهمشان دارد.
بر اساس ماده پنج این اصلاحیه آمده است که در زمان تأسیس، سرمایهٔ شرکتهای سهامی عام از پنج میلیون ریال و سرمایهٔ شرکتهای سهامی خاص از یک میلیون ریال نباید کمتر باشد. در صورتی که سرمایهٔ شرکت بعد از تأسیس به هر علت از حداقل مذکور در این ماده کمتر شود باید ظرف یک سال نسبت به افزایش سرمایه تا میزان حداقل مقرر اقدام به عمل آید. راه دیگر این است که شرکت به نوع دیگری از انواع شرکتها در قانون تجارت، تغییر شکل یابد ودر غیر این صورت هر ذینفع میتواند انحلال آن را از دادگاه صلاحیتدار درخواست کند. هر گاه قبل از صدور رأی قطعی، درخواست انحلال منتفی گردد دادگاه رسیدگی را موقوف خواهد نمود.
شرکت های نسبی
شرکت نسبی را قانون تجارت در ماده ۱۸۶۳ به این طریق تعریف می نماید: شرکت نسبی شرکتی است که برای امور تجارتی، بین دو یا چند نفر تشکیل و مسئولیت هر یک از شرکاء به نسبت سرمایه ای است که در شرکت گذاشته شده. این بدین معنی است که تمام مسولیت شرکا تنها به اندازه همان مقدار سهمشان است. پس باید بدانید که به عنوان مثال ۳ نفر به صورت برابر مالک یک شرکت باشند و شما طلبی از این شرکت داشته باشید از هر فرد به لحاظ قانونی تنها می توانید یک سوم طلب خود را اعاده کنید و برای دو سوم دیگر باید به سراغ دو نفر دیگر بروید. تمامی مسولیت ها در تمامی موارد به همین صورت بر اساس سهم هر شخص است.
شرکت های تضامنی
این شرکت ها (general partnership) شبیه به شرکت های نسبی است ولی یک تفاوت عمده در آن وجود دارد. در این نوع از شرکت همانطور که قبل تر اشاره کردیم، حداقل دو نفر برای ثبت شرکت لازم است و این دو نفر در قبال یک دیگر به عنوان مالکان شرکت مسئول هستند و این وجه تمایز با شرکت های نسبی است.
در شرکت های نسبی گفتیم که هر فرد تنها به اندازه سهمش مسئولیت دارد ولی در این نوع از شرکت چنانچه پس از شرکت فردی به عنوان مثال نتواند بدهی خود را پرداخت کند فرد دیگر به نوعی ضامن شناخته شده و مسئولیت را باید بر عهده بگیرد و به صورت قانونی بدهکار شناخته می شود. یا به عبارت دیگر اگر دارایی شرکت برای تایدیه تمام قروض شرکت کافی نباشد ٬هر یک از شرکا مسئول پرداخت تمام قروض میباشند.
شرکت ها با مسولیت محدود یا LLC
این شرکت های که با نام LLC یا (Limited liability company) هم شناخته می شوند، همانطور که از اسمش پیداست، شرکا و سهامداران شرکت مسئولیت محدود تری به شرکت دارند و شاید امتیاز سهامدار بودن و البته عواقبش کمتر است. این نوع شرکت یکی از شناخته شده ترین و پر کابرد ترین نوع شرکت هاست.
در این مدل تنها هر شرکت به اندازه سرمایه ای که دارد در قبال بدهی و قروض مسئول است و شرکا مسئولیتی دیگری در قبال این بدهی ندارند. این نوع شرکت حداقل به دو نفر برای شراکت احتیاج دارد و به زبان ساده تر در صورتی که شرکت ورشکسته شود و نتواند جوابگوی طلبکاران باشد تنها سرمایه سهامداران از بین میرود و طلبکاران نمیتوانند باقیمانده مطالبات خود را از اموال شرکای شرکت مطالبه کنند. اداره و البته شرایط ثبت این نوع شرکت به مراتب راحت تر و ساده تر از سایر موارد است.
شرکت های مختلط
این نوع از شرکت ها معمولا به صورت ترکیبی از شرکت های بالاست و به دو دسته تقسیم می شوند.
شرکت مختلط غیر سهامی: از لحاظ غیر سهامی بودن مشخص است که این شرکت ها بدون انتشار سهام هستند، و این نوع شرکت برای امور تجاری تحت نام مخصوصی بین یک یا چند نفر شریک ضامن و یک یا چند نفر شریک با مسئولیت محدود تشکیل می شوند.
شرکت مختلط سهامی: در این نوع شرکت تحت نام مخصوص بین یک عده شرکای سهامی و یک یا چند نفر شریک ضامن تشکیل میشود. همانطور که قبل تر گفتیم، شرکای سهامی کسانی هستند که سرمایهی آنها به صورت سهام یا قطعات سهام متساوی القیمه درآمده و مسئولیت آنها تا میزان همان سرمایهای است که در شرکت دارند. همچنین شریک ضامن فردی است که سرمایهی او به صورت سهام نیست و مسئول کلیهی بدهی ها و قرض هایی است که ممکن است علاوه بر دارایی شرکت به آن نسبت داده شود.
شرکت های تعاونی
بنابر آنچه در منابع آمده است در این نوع از شرکت که به آن (Co-operative) هم می گویند همکاری و شرکاتی به وجود می آید که عدهای از افرادی که هم صنف یا تناسبی مشابه دارند مثلاً همسایه، دوست، خویشاوند یا همشهری هستند برای دستیابی به منافع مشترک گردهم میآیند. در این گرد هم آمدن در حقیقت بهم کمک میکنند و برای تهیه مسکن یا خرید مایحتاج یا کسب اعتبار و وام تعاونی درست میکنند، سرمایه معینی را درمیان میگذارند و دستهجمعی مشکل را حل می نمایند.
در واقع اعضای شرکت در کنار یکدیگر، جمعیتی کوچک را پدید میآورند که بعنوان مثال در تهیه کالاهای مورد نیاز اعضا، با جمعآوری پول جزئی که هر عضو میپردازد کالای مورد احتیاج اعضا را از دست اول، خریداری و به همان قیمت تمام شده یا سود خیلی جزئی به اعضا میفروشد و به این طریق واسطههای غیر ضروری در کسب و تجارت و صاحبان این گونه مشاغل کاذب حذف میگردند.
اهداف این شرکت ها مطابق ماده ۱ قانون تجارت به این شرح می باشد :
۱- ایجاد و تامین شرایط و امکانات کار برای همه به منظور رسیدن به اشتغال کامل
۲- قرار دادن وسائل کار در اختیار کسانی که قادر به کارند ولی وسائل کار ندارند.
۳- پیشگیری از تمرکز و تداول و ثروت در دست افراد و گروه های خاص جهت تحقق عدالت اجتماعی
۴- جلوگیری از کارفرمای مطلق شدن دولت
۵- قرار گرفتن مدیریت و سرمایه و منابع در اختیار نیروی کار و تشویق بهره برداری مستقیم از حاصل کار خود
۶- پیشگیری از انحصار ، احتکار ، تورم ، اضرار به غیر
۷- توسعه و تحکیم مشارکت و تعاون عمومی بین همه مردم
حال که به صورت اجمالی با انواع و تفاوت و مسئولیت ها در هر یک از انواع شرکت های آشنا شدید، باید به سراغ روش قدم به قدم برای ثبت شرکت خود آشنا شویم.
قبل تر به صورت معمول بسیاری برای ثبت شرکت به سراغ موسسات ثبت شرکت می رفتند که البته هزینه هایی گاها زیاد هم از آن ها گرفته می شد. اما حال باید بدانید که ثبت یک شرکت به صورت اینترنتی و بدون مراجعه به مکانی امکان پذیر است که کار شما را بسیار راحت می کند.
آگاهی کامل برای ثبت شرکت
میدانید که هر یک از شرکت های بسته به نوع خود، دارای مشخصه ها یی هستند. بنابر این برای ثبت شرکت با مسئولیت محدود لازم به وجود حداقل یک شریک (مجموعا دو نفر) و برای شرکتهای سهامی خاص باید حداقل علاوه بر خود، دو شریک (مجموعا سه نفر) داشته باشید. حتما تمام مسئولیت ها و شرایط شرکا را که در بالا اشاره کردیم با دقت بخوانید و سپس اقدام به ثبت کنید.
مراجعه به سامانه ثبت شرکت ها
برای ثبت شرکت ها یک سامانه برای شما تدارک دیده شده است که با زدن بر روی لینک زیر می توانید وارد این سامانه برای شروع ثبت شوید. در این صفحه همانند تصویر با یک سری گزینه ها رو به رو هستید که باید اطلاعات خود را در آن با دقت درج کنید. هر گزینه به وضوح مشخص است و لازم به توضیحات بیشتر نیست. دقت داشته باشید که شماره همراه شما باید کاملا معتبر باشد چرا که شماره رهگیری برای شما ارسال خواهد شد و شما آن را تا پایان کار نیاز خواهید داشت.
مشخصات مربوط به شرکت
حال که در مرحله قبل مشخصات مربوط به خودتان را تکمیل کردید با زدن بر روی گام بعدی باید به سراغ مشخصات مربوط به شرکت خود بروید که شامل درج نام شرکت و … است. دقت کنید که باید تا ۵ نام برای شرکت خود انتخاب کنید تا با یکی از آن ها موافقت به عمل بیایید. (این کار برای جلوگیری از تکراری بودن و سایر ضوابط مربوط به نام ها است ) کد رهگیری را در پایان دریافت کنید.
مشخصات مربوط به مدت و فعالیت شرکت
در گام بعدی و پس از مرحله قبل حال شما میبایست به سراغ مراحل ثبت نوع فعالیت شرکت خود بروید و بر اساس دسته بندی های انجام شده باید اقدام به انتخاب یک گزینه نماید که این گزینه در فرم مخصوص آن قابل مشاهده است. همچنین شما کاربران هاو کن یو می توانید به صورت جدا گانه از کادری که در نظر گرفته شده است فعالیت خود را به صورت کتبی توضیح دهید. دقت کنید که برخی از دسته بنده های نیاز به مجوز دارند.
اطلاعات مرکز اصلی شرکت
حال در گام بعدی باید اطلاعات مکانی که مرکز شرکت است را ثبت نمایید. این موارد شامل نشانی، کد پستی، شماره تلفن، آدرس ایمیل و .. است.
اطلاعات مربوط به سرمایه شخص حقوقی
در این مرحله شما کاربران هاو کن یو باید به سراغ تکمیل اطلاعات مربوط به سرمایه شرکت بروید و در آن اطلاعاتی همچون نوع سهم و یا تعداد هر کدام ودر نهایت مقدار و یا ارزش ریالی هر سهم را مشخص کنید.
درج مشخصات شرکا و یا سهام داران
در این قسمت میبایست تمامی اطلاعات مربوط به شرکا و یا سهامداران را که قرار است با هم اقدام به ثبت شرکت کنید را ثبت کنید. شما در این مرحله میبایست تمامی اطلاعات خواسته شده و مربوط به هر فرد را به صورت کامل تکمیل کنید.
مشخص کردن سهم هر شخص
در اینجا شما اطلاعاتی از مقدار و یا تعداد سهم هر شریک و یا نقدی و غیر نقدی بودن سرمایه تا گواهی سو پیشینه و .. را باید تکمیل کنید. همچنین در این مرحله یا مرحله بعد باید سمت هر یک از شرکا را هم مشخص کنید.
مشخص کردن شعبه ها در صورت وجود
چنانچه شرکت شما دارای شعبه های دیگری نیز در شهر خود و یا سایر شهر های دیگر است میبایست تمامی مشخصات مربوط به این شعبه ها را نیز در این مرحله ثبت کنید. اگر شعبه ندارید بنابر این نیازی هم به اطلاعات ندارید.
ارائه اساس نامه
در این مرحله و پس از تأیید تمامی موارد و اطلاعات، از شما در خواست میشود که اساسنامه و شرکت نامه را در سایت آپلود کنید. اساسنامه و شرکتنامه شرکتها، فرمهای پیشفرض دارند که فقط باید آنها را پر کنید و در نهایت اگر خواستید میتوانید قوانین مخصوص شرکت خودتان را به آن اضافه کنید. حالا باید تصویری برابر اصل شده از اساسنامه خود را در سایت اداره ثبت شرکتها بارگذاری کنید. از اینجا به بعد کار اصلیتان تمام است و فقط باید منتظر باشید تا اداره ثبت شرکتها از شما بخواهد مدارک را برای آنها ارسال کنید.
همچنین شما می توانید ویدئوی آموزش را نیز در لینک زیر مشاهده کنید
برای ارسال دیدگاه خود، ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید.
ورود