هوش مالی چیست؟ چگونه می توانید هوش مالی داشته باشید؟ چقدر هوش و سواد مالی دارید؟ اینکه چگونه به بهترین نحو از پول خود استفاده کنید می تواند شما را در راستای رسیدن به اهداف بزرگ و کوچکتان یاری کند. با ما در هاو کن یو همراه باشید تا با کمک شما کاربران روش ها و راه های که از شما یک فرد هوشمند در راستای استفاده از منابع مالی یا دارای هوش مالی می سازد را برسی کنیم.
برای اینکه هوش مالی داشته باشید لازم نیست سرمایه گذاری های پر ریسک انجام بدهید یا میلیون ها تومان در بانک پول داشته باشید. مهم نیست الان در چه وضعیتی قرار دارید و درآمدتان چقدر است. خانوارهایی هستند که با داشتن دو درآمد بعد از بیست سال هنوز مستاجر هستند.
قبل از ادامه مقاله بدون شک داشتن ابزار مناسب برای مدیریت مالی از جمله ملزومات برای ادامه کار است که ما قبل تر در هاو کن یو مقاله ای در این رابطه برای شما کاربران در رابطه با معرفی برترین اپلیکیشن ها مدیریت مالی معرفی و منتشر کرده ایم که در لینک زیر می توانید آن ها را مطالعه کنید.
بهترین اپلیکیشن های مدیریت مالی
این دسته از افراد سواد و هوش مالی ندارند. هر کشوری برای هزینه ها و دخل و خرج سال بعد بودجه تعیین می کند؛ شما هم برای اینکه به اهداف مالی تان برسید باید بودجه بندی کنید و اهداف مالی تان را اولویت بندی نمایید. وقتی بودجه داشتید، می توانید اقساط خود را بپردازید، پس اندازتان را بیشتر کنید و با حساب و کتاب بهتری پول خرج کنید. در ادامه با ما همراه باشید تا راهکارهایی را برای ارتقای سواد مالی به شما ارائه کنیم.
مدیریت بودجه در هوش مالی
اهداف مالی وضع کنید. وقتی بدانید به کدام سمت و سو می روید، بهتر می توانید بودجه بندی کنید و نیازهایتان را اولویت بندی نمایید. شاید قسط دارید و باید بپردازید. شاید هم می خواهید خانه بخرید و دارید پس انداز می کنید. شاید هم فقط می خواهید به ثبات مالی بیشتری برسید. مهم این است که اولویت های اصلی تان را مطرح کنید و بودجه را بر اساس آن اولویت ها طرح کنید.
به مجموعه درآمد ماهانه تان نگاه کنید
یک بودجه ی هوشمندانه بودجه ای است که باعث نشود خرجتان از دخلتان بیشتر شود. بنابراین در گام نخست ببینید در ماه چقدر درآمد دارید. درآمد مجموع پولی است که ماهانه دریافت می کنید. در اینجا نه تنها حقوق و دستمزد کارتان باید را قید کنید، بلکه هر مبلغی از هر جا که به حسابتان ریخته می شود را هم باید جزو درآمد حساب کنید: منجمله هدیه، یارانه، خرجی بچه ها ، کارهای جانبی و نظیر اینها.
اگر در مخارج با همسرتان شریک هستید باید درآمد خود و درآمد او را جمع کنید تا بودجه ی خانوار را بر اساس آن طرح کنید. نکته ی مهم این است که نباید مخارج ماهانه تان از درآمدتان بیشتر باشد. حوادث و رویدادهای غیرمترقبه ممکن است رخ دهد اما هدفتان باید این باشد که وقتی حساب بانکی تان پر نیست از پول خود برای مصارف غیرضروری استفاده نکنید.
مخارج ضروری تان را محاسبه کنید
اولویت نخستتان در طرح بودجه باید این باشد که مواردی را که باید هر ماه خرج آنها کنید را قید نماید. هزینه کردن برای این موارد اساسی و ضروری باید اولویت اصلی شما باشد. این هزینه ها شامل اجاره خانه، آب و برق و گاز و تلفن و شارژ ساختمان، اقساط خانه یا ماشین و هزینه های خورد و خوراک و حق بیمه می شود. این هزینه ها را در اولویت اصلی خود قرار دهید.
مخارج غیرضروری تان را قید کنید
بودجه ها زمانی جواب می دهند که منعکس کننده ی زندگی واقعی شما باشند. نگاهی به زندگی روزانه و مخارج غیرضروری خود بیندازید و آنها را در بودجه ی خود قید کنید. مثلا اگر هر روز یک فنجان قهوه در کافی شاپ می خورید (که هزینه ی ضروری نیست و می توانید در خانه هم اینکار را با قیمت خیلی کمتر بکنید) آن را در بودجه ی خود لحاظ کنید. اگر سیگاری هستید، این عادت را ترک کنید یا تعداد ان را در روز کمتر کنید تا هم سلامتی خود را حفظ کنید و هم پول خود را.
به دنبال راه هایی برای قطع هزینه ها بگردید
با ساخت بودجه می توانید بفهمید که چه هزینه هایی را می توانید کم یا قطع کنید و در عوض، پولش را پس انداز کنید. مثلا همانطور که در بالا گفتیم، مقداری هزینه کنید و یک قهوه ساز تهیه کنید تا در خانه قهوه میل کنید و پول خود را در کافی شاپ هدر ندهید. با سرمایه گذاری در یک قهوه ساز خوب اینگونه در بلندمدت سود خواهید کرد. همچنین، فقط به هزینه های روزمره خود نگاه نکنید. ببینید کدام شرکت بیمه حق بیمه کمتری می گیرد و سود بیشتری می دهد.
مخارج ماهانه تان را رصد کنید
یک بودجه دستور العمل عادات شما در پول خرج کردن است. بسته به نیازهایتان هزینه هایتان در هر ماه با هم فرق دارد. بنابراین در یک دفتر یادداشت یا اپلیکیشن مخصوص مخارج ماهانه خود را یادداشت کنید تا مطمئن شوید که دخل و خرجتان یکسان است. اگر پا را از گلیم خود فراتر گذاشتید خود را ملامت نکنید. از این فرصت استفاده کنید تا ببینید که آیا باید بودجه را اصلاح کنید و مخارج دید را بگنجانید یا خیر. به خودتان یادآوری کنید که فراتررفتن خرج از دخل برای همه پیش می آید.
در بودجه، پس انداز کردن را لحاظ کنید
اینکه در ماه چه مقدار پس انداز خواهید کرد به شغلتان ، مخارجتان و اهداف مالی تان بستگی خواهد داشت. می توانید هدف خود ر پس انداز کردن در هر ماه تعریف کنید. حالا این مبلغ می تواند 5 هزار تومان یا 500 هزار تومان باشد. آن پول را در حساب پس انداز واریز کنید تا نتوانید از آن استفاده کنید. از این حساب می توانید در صورت بروز حوادث و مخارج غیرمترقبه نظیر از دست دادن شغل یا تعمیرات منزل یا بیماری استفاده کنید. این حساب باید با حسابی که برای بازنشستگی خود در آن پول می ریزد یا با حساب های سپرده و سرمایه گذاری دیگر متفاوت باشد. بسیاری از متخصصان و مشاوران امور مالی توصیه می کنند که بهتر است برای سه تا شش ماه پول داشته باشید تا در صورت بروز حادثه بتواند مخارجتان را تامین کند. اگر بدهی های زیادی دارید حساب اصطراری خود را برای تامین هزینه های 1 تا 2 ماه در نظر بگیرید و بقیه ی چول خود را برای بازپرداخت بدهی در نظر بگیرید.
پرداخت بدهی ها
ببینید چه مقدار بدهی دارید. برای اینکه بدهی خود را به بهترین شکل پرداخت کنید اول باید بدانید چه قدر بدهکار هستید. هر چه بدهی دارید را با هم جمع کنید اعم از وام خانه و ماشین و ازدواج و … حالا به مجموع بدهی ها نگاه کنید تا ببینید چقدر بدهکار هستید و چقدر طول می کشد از بار بدهی خلاص شوید. اولویت با بازپرداخت بدهی های با سود بالاتر است. اگر وام مسکن دارید هر چه سریع تر اقساط آن را بازپرداخت کنید.
پس انداز کردن و هوش مالی
هدف پس انداز تعیین کنید. وقتی بدانید که برای چه چیزی می خواهید پس انداز کنید اینکار برایتان خیلی آسان تر خواهد شد. هدف خود را مثلا ایجاد یک حساب اضطراری، یا پیش پرداخت، پس انداز برای خرید مسکن یا ایجاد صندوق بازنشستگی خود تعریف نمایید.
پس اندازهای خود را در یک حساب جداگانه نگه دارید. برای شروع، یک حساب پس انداز برای اینکار آسان ترین راه است. اگر هم تا حالا یک صندوق اصطراری محکم و پر ساخته اید و مبلغ قابل توجهی برای سرمایه گذاری دارید می توان آن را سپرده کنید. با سپرده کردن پول خود دیگر نمی تواند تا مدت معینی از آن پول برداشت کنید اما در عوض سود بالاتری دریافت می کنید.
اگر پس انداز خود را از حساب جاری تان و کارت عابری که معمولا با آن خرید می کنید جدا کنید به سختی قادر به خرج آن پس اندازها خواهید بود. حساب پس انداز نسبت به جساب جاری سود بیشتری هم دارد. برخی از بانک ها امکان انتقال خودکار بین حساب جاری و حساب پس انداز را فراهم می کنند. بنابراین از حساب جاری خود هر ماه مبلغی هر چند کم را به حساب پس اندازتان واریز کنید.
پول های بادآورده را سرمایه گذاری کنید
همه افراد به نحوی با سرمایه هاییی که ناگهان به سمتشان سرازیر می شوند رو به رو می شود. چه زیاد و چه کم. ناگهان در قرعه کشی برنده شدید؟ ارث به شما رسید؟ جایزه بردید؟ یا در محل کار پاداش و مزایا نصیبتان شده است؟ اینها مواردی هستند که پول بادآورده حساب می شوند.
خوب است بخشی از آنها را برای اهداف جاری و مابقی را در حساب پس اندازتان نگه دارید. اگر رئیس حقوقتان را زیاد کرد، ما به التفاوت حقوق بودجه بندی شده و آن افزایش حقوق را مستقیما به حساب پس اندازتان واریز کنید. از آنجا که برای خرج حقوق ماهانه خود برنامه ریزی کرده اید حالا به راحتی می توانید این افزایش حقوق را پس انداز کنید.
دستمزد و حقوق شغل دوم خود را پس انداز کنید. اگر در جایی به عنوان شغل دوم کار می کنید یا خلاصه منبع درآمد ثانویه ای دارید، آن را برای پس انداز درنظر بگیرید. بر اساس حقوق و دستمزد اولیه ی خود بودجه بندی کنید و تمام درآمد حاصل از شغل دوم خود را وقف پس انداز کنید. با اینکار پس اندازتان بیشتر رشد خواهد کرد و برای خرج و هزینه دستتان بازتر خواد بود.
خرج هوشمندانه و عاقلانه ی پول
نیازهایتان را اولویت بندی کنید. هر بودجه را اول برای تامین نیازهایتان آغاز کنید. همانطور که گفتیم این نیازهای شامل خورد و خوراک، اجاره خانه، حق بیمه و شارژ ساختمان و دارو و درمان و نظیر اینها می شود. تا زمانی که تمام هزینه های ضروری تان را پرداخت نکرده اید هیچ پولی را برای پرداخت هزینه های غیرضروری صرف نکنید.
مغازه ها و فروشگاه های مختلف را ببینید
ما معمولا از یک فروشگاه به خصوص خرید می کنیم و به اصطلاح مشتری آنجا شده ایم. اما اگر سری به فروشگاه های دیگر هم بزنیم شاید با قیمت های منصفانه تر و بهتری مواجه شویم. هیچ وقت به محض دیدن یک جنس در یک فروشگاه بلافاصله آن را نخرید. مخصوصا اگر هزینه ی بالایی داشته باشد. در عوض به اصطلاح یک دور بزنید و قیمت های چند فروشگاه را ببینید تا مناسب ترین و بهترین را انتخاب کنید. به دنبال فروشگاه های باشید که حراج کرده اند. یا از فروشگاه های تخفیفی خرید کنید.
کفش و لباس را خارج فصل بخرید
سبک های جدید کفش و لباس و اکسسوری معمولا به صورت فصلی به بازار می آید. اگر خارج از فصل خرید کنید قیمت های بهتری به شما عرضه می شود. برای خرید خارج فصل لباس ها بهتر است از فروشگا های آنلاین استفاده کنید چرا که همه ی فروشگاه های معمولی فروش خارج فصل ندارند.
به جای کارت، اسکناس بپردازید
برای مخارج غیرضروری نظیر شام خوردن در رستوران یا سینما بودجه وضع کنید. سپس مبلغ مورد نیاز را قبل از بیرون رفتن از خودپرداز دریافت کنید و کارت خود را در منزل بگذارید و بیرون بروید. اینگونه از ولخرجی در بیرون جلوگیری می کنید چون اسکناس در دستانتان است.
مخارج خود را نظارت کنید
نکته آخر اینکه، مادام که مخارجتان از درآمدتان بیشتر نباشد جای نگرانی نیست. به صورت مرتب بر هزینه هایتان نظارت داشته باشید . شاید بخواهید حساب بانکی تان را هر روز چک کنید و یا از اپلیکیشن های مخصوص بودجه بندی و نظارت بر مخارج خانوار استفاده کنید. که ما قبلا همانطور که بالا تر اشاره کردیم اپلیکیشن های معروف مدیریت مالی را برای شما معرفی کردیم که در لینک زیر می توانید آن ها را مشاهده کنید.
برای ارسال دیدگاه خود، ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید.
ورود