نشانه های خراب بودن باتری ماشین یا خودرو کم نیستند ولی بسیاری از مواقع صرف عدم روشن نشدن خودرو و یا استارت نخوردن دال بر خراب بودن باتری خودرو نیست. در این مقاله نشانه های خراب بودن باتری خودرو و یا زمانی که کم کم باتری در حال از بین رفتن است را مرور میکنیم. چنانچه احساس می کنید باتری خودرو شما با مشکل مواجه شده است با این مقاله اطلاعات خود را در این رابطه تکمیل کنید.
باتری برای ماشین مثل قلب برای بدن می ماند. همانطور که بدن ما با از کار افتادن قلب از حرکت باز می ایستد، ماشین هم با خراب شدن باتری امکان ادامه ی مسیر ندارد. بنابراین باید حداقل کمی در مورد باتری ماشین اطلاعات داشته باشید و رایج ترین نشانه های خراب بودن باتری ماشین را بدانید.
باتری ماشین چیست و وظیفه باتری خودرو چیست؟
باتری ماشین های مدل ۱۹۵۲ تا همین چند سال پیش، یک باتری پیل مرطوب است: به عبارت بهتر، یک مربع پلاستیکی حاوی اسید سولوفوریک و سرب و دارای دو ترمینال است که از بالا یا کنار بیرون آمده اند. البته کم کم با گذشت زمان باتری های که با نام باتری اتمی شناخته میشوند هم جای خود را در میان باتری های خودرو باز کردند و میل به استفاده از ان ها بالا رفت و البته کمتر از باتری های اسیدی با مشکل مواجه می شوند و البته معمولا طول عمر بالاتری هم دارند ما در این مقاله به هر دوی این نوع باتری می پردازیم ولی از آن جایی که معمولا مشکلات باتری بیش تر معطوف به باتری های اسیدی است پس در این مقاله بیش تر به این باتری می پردازیم.
می توان گفت که باتری قدیمی یا شل بودن کابل های باتری و یا انباشت و سولفاته شدن سرباتریو … می تواند مشکلات زیادی را به وجود آورد و اینطور به نظرتان بیاید که ماشینتان به مشکل پیچیده ای دچار شده است.اگر باتری ماشین قدیمی و زهوار در رفته باشد، حتی مجرب ترین مکانیکها هم در تشخیص مشکل برقی ماشین در نگاه اول ممکن است دچار مشکل شوند مگر اینکه ماشین را یک چک آپ کنند. وقتی هم این کار را می کنند، متعجب از این که باید پول چه چیزی را پرداخت کنید با خود احتمالا می گوید: ” ای کاش خودم یک ساعت ماشین را چک آپ می کردم و می فهمیدم مشکلش چیست!”. اگر هم متوجه شدید که واقعا با باتری خراب خودرو مواجه هستید از کار افتاده است، جای نگرانی نیست. ادامه ی مقاله را در هاو کن یو بخوانید.
نشانه های خراب بودن باتری ماشین (5 نشانه)
به علایم زیر توجه کنید تا سریعا این مطلب را در یابید:
- موتور هندل می زند اما روشن نمی شود
- نه صدای هندل می آید، نه استارت می زند، نه چراغ روشن می شود ونه اصلا برق پشت فرمان می آید
- یک روز خوب استارت می زند، روز بعد استارت نمی زند
- استارت زدن در هوای سرد خیلی سخت تر است
- زیاد از اتصال ساز و یا فرایند باتری به باتری استفاده می کنید
- زمانی که خودرو برای مدتی خاموش باقی می ماند استارت نمی خورد ولی اگر در فواصل کوتاه روشن شود مشکلی ندارد
بررسی نشانه های خراب بودن باتری ماشین
موتور هندل می زند اما روشن نمی شود
اگر موتور هنگام چرخاندن سوییچ می چرخد یا صدای استارت می دهد، اما روشن نمی شود به احتمال قوی عیب از باتری است. شاید هم استارتر مشکل داشته باشد، شاید هم چیز دیگر. اما ۹۴ درصد اوقات، واقعا عیب از باتری است حتی اگر ماشین خیلی خوب استارت بزند. اگر آمپرسنج به شما اعلام کند که وضعیت باتری خوب است، ممکن است چند ولت کمتر از میزان نیاز ماشین باتری وجود داشته باشد. این مورد شاید از شایع ترین نشانه های خراب بودن باتری ماشین
وقتی دیدید که ماشین هر چقدر هم که استارت بزنید روشن نمی شود، باید از کابل های اتصال ساز استفاده کنید تا ماشین را راه بیندازید. این فرایند (باتری به باتری کردن خودرو) را قبلا در هاو کن یو توضیح دادیم که می توانید در مقاله زیر روش صحیح باتری به باتری کردن را فرا بگیرید و آن را مطالعه کنید.
چگونه باتری به باتری خودرو انجام دهیم؟
وقتی ماشین دوباره راه افتاد کابل را قطع کنید، بگذارید موتور نیم ساعت کار کند تا آلترناتور یا دینام بتواند باتری را دوباره شارژ کند.
حدود نیم ساعت بعد، وقتی به خانه یا مکانی امن رسیدید ، یک تست کوچک انجام بدهید. وقتی موتور را خاموش کردید، حد اقل یک دقیقه صبر کنید بعد موتور را دوباره روشن کنید. یکی دو دقیقه دیگر صبر کنید.
در این لحظه، اغلب باتری ها از کار کردن آلترناتور شارژ شده اند و تا یکی دور روز خوب خواهند بود. این مدت را دست کم نگیرید. بلکه قبل از اینکه در جاده گیر بیفتید، از آن برای پیدا کردن باتری جدید و تعویض باتری قدیمی با آن استفاده کنید.
نه استارت می زند، نه چراغ روشن می شود برق پشت فرمان نمی آید
تشخیص این وضعیت تقریبا ساده است و نشانه ی واضح تری از خرابی باتری ماشین است. باتری ماشین شما تمامی اکسسوارها و چراغ های ماشین را نیرو می بخشد به ویژه وقتی دینام یا آلنترناتور کار نکند. بنابراین اگر ماشین شما ظاهرا فقط خالی از علایم حیاتی است اولین چیزی که باید به آن توجه کنید باتری خراب یا معیوب است. و حواستان باشد که در این وضعیت که ماشینتان حتی انرژی روشن کردن یک چراغ یا موتور را هم ندارد ممکن است هم باتری خراب باشد هم آلترناتور. اگر ماشین استارت نمی زند یا چراغ های جلو روشن نمی شوند، احتمال استارتر خراب است و یا موتور دچار یک اشکال مکانیکی شده است.
چراغ چک چیست و چگونه مشکل آن را رفع کنیم؟
یک روز خودرو خوب استارت می زند، روز بعد استارت نمی زند
اگر ماشین در استارت زدن مشکل دارد یا ۱) ترمینال های باتری شل شده اند، شکسته اند ، فرسوده و آهکی شده اند و یا ۲) چیزی دارد باتری شما را هرز می دهد یا سیمی به جایی وصل است که نباید به آن وصل باشد.
- اول کابل های باتری را چک کنید چرا که معمولا اولین متهم ها اینها هستند و چک کردنشان هم آسان است.
- حتما از محکم بودن کابل ها اطمینان حاصل کنید. کابل ها باید محکم محکم باشند و اصلا یک سانت هم تکان نخورند. همچنین از پوسیده نبودن کابل هایی که به به ترمینال ها وصل هستند اطمینان حاصل کنید. اگر پوسیده و زهوار در رفته بودند آنها را هر چه سریعتر عوض کنید. سرباتری ها و سولفاته شدن ان ها را فراموش نکنید. ان ها را با آب گرم و کمی قند و یا حتی نوشابه گار دار تمیز کنید و سپس از کمی گریس برای جلوگیری از این اتفاق در آن ها استفاده کنید.
مشکل تخلیه کردن باتری توسط سایر موارد مشکل رایجی است. چیزهایی مثل انگل باتری ماشین را می مکند. اگر چند روز متوالی با ماشین خود کار کردید و دیدید که خوب استارت می زند اما اگر یک روز به ماشین استراحت بدهید دیگر استرت نزند، مشکل از اینجاست که چیزی دارد باتری را استفاده می کند. برای همین باید به مکانیکی یا برقکار خودرو سر بزنید و یا بخش آخر این مقاله هاو کن یو را بخوانید، و آمپزسنج یا ولت سنج را بردارید تا دینام یا آلترناتور، چراغ ها، فیوزها، رادیو، آلارم و سایر قطعاتی که ممکن است باتری خور شده باشند را چک کنید.
استارت زدن در اول صبح ( و هوای سرد صبحگاهی) خیلی سخت است
اگر به باتری خوب دقت کنید چیزی شبیه این جمله روی آن نوشته شده: ” Cold Cranking Amps” . این آمپرها به موتور شما انرژی کافی جهت استارت زدن در اول صبح را می دهند. بنابراین جای تعجبی نیست که یکی از علایم اولیه خراب شدن باتری این است که صبح اول صبح و در هوای خنک صبحگاهی انرژی بیشتری برای استارت زدن و روشن کردن موتور صرف می کنید و این نشانه را اغلب مردم توجه ندارند. حتما برایتان پیش آمده است. صبح است، سوار ماشین می شوید. پا روی پدال گاز می گذارید ، چند بار سوییچ را می چرخانید و چند بار اول می بینید که موتور خیلی ضعیف می چرخد. همینکه از خیر روشن کردن ماشین می گذرید و به فکر گرفتن آژانس می افتیدف می بینید که ماشینتان روشن می شود.
اگر این اتفاق سه بار در هفته بیفتد نشانه ای از خرابی باتری ماشین است و باید فکری به حال آن بکنید. اما اگر واقعا هوای بیرون سرد بود نباید نگران باشید، چون در هوای سرد ماشین کمی دیرتر و سخت تر روشن می شود. وقتی دمای هوا به ۰ درجه ی فرنهایت برسد، نه تنها بنزین به سختی تبخیر می شود و روغن هم منجمد می شود، بلکه باتری ها هم نصف قدرت و توان خود را دارند. بنابراین در سرمای زمستان، باید کمی بردبارتر باشید. اما اگر در چله ی تابستان هم موتور به سختی استارت می زند دیگر باید به فکر باتری و تعویض آن باشید.
زیاد از اتصال ساز استفاده می کنید
یا قاعده ی کلی برای استفاده از اتصال ساز در باتری وجود دارد: مهم نیست دلیل استفاده از اتصال ساز چیست؛ باتری قدیمی است، استارتر قدیمی است، یا پمپ سوخت یا آلترناتور بد هستند و یا شاید تمام شب چراغ های ماشین را روشن گذاشته اید و یا در ماشین را محکم نبسته اید. آن قاعده این است:
اگر مجبور شدید سه بار در هفته از اتصال ساز و یا فرایند باتری به باتری استفاده کنید، وقت آن است که باتری را عوض کنید.
حتی یک باتری خیلی خوب هم در صورت استفاده از اتصال ساز به مدت سه بار در هفته خراب می شود. اتصال ساز حکم استفاده از شوکر برای احیای فرد در حال فوت را دارد. واقعا به باتری شوک وارد می کند. شاید سه بار در هفته زمان کمی برای تعویض باتری باشد ولی واقعا این مدت کافی است. بنابراین زحمت خود را کم کرده و اگر بیش از سه بار در هفته اتصال ساز را به باتری خود اعمال کردید، آن را عوض کنید!
برای ارسال دیدگاه خود، ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید.
ورود