در بازار کشورمان شرکت های تولید کننده و وارد کننده ی روغن موتور از هر نوع بسیارند. علیرغم وجود محصولات رنگارنگ و متنوعی که این شرکت ها در اختیار مشتری میگذارند، همیشه گزینش روغن موتور مناسب یکی از چالش های رانندگان بدوه است. از آنجا که توان، حجم و بازدهی موتور در شرایط محیطی متفاوت است، مقاله ای را تهیه کردیم تا دید گسترده تری نسبت به انتخاب مناسب ترین روغن موتور خودرو به شما عزیزان ارائه دهیم. در ادامه با نکات و روش های انتخاب بهترین روغن موتور با هاو کن یو همراه باشید.

photo_2016-09-15_14-08-06

همیشه برچسب را بخوانید

برچسب یکی از مهم ترین قسمت های انتخاب روغن موتور است. در هنگام مطالعه ی برچسب بایستی به چند نکته توجه داشت:

  • برند: شرکت سازنده و مدل روغن موتور در نگاه اول چیزی است که توجه شما را جلب میکند. برخی از شرکت ها محصول با کیفیت تر و طبعاً گران قیمت تر از سایر رقبا میسازند و برخی دیگر به ساخت محصولی ارزان قیمت تر و مناسب با خودروهای سبک ارازن تر ساخته و روانه ی بازار می کنند. نکته ی مهم دیگری که در این زمینه بایستی به آن توجه شود این است که برخی از این روغن ها در داخل کشور ساخته و بسته بندی می شوند در حالی که مابقی فقط توسط یک شرکت عامل از خارج کشور وارد شده و به فروش میرسند. انتخاب با شماست.photo_2016-09-15_14-08-18
  • نشان ها: بر روی بسته ی هر محصول نشان ها و علائمی برای توضیح هر چه بیشتر آن محصول وجود دارد. بسته های روغن موتور نیز از این قاعده مستثنی نیستند. یکی از علائم بسیار مهم بر روی بسته، علامت شرکت ملی استاندارد ایران است. این علامت پس از نظارت کامل بر روی کیفیت و نحوه ی ساخت محصول به شرکت سازنده ارائه میشود و دارای کد ثبت اداره ی استاندارد است. توجه داشته باشید که همیشه در زیر علامت استاندارد بایستی کد ثبت محصول درج شده باشد.
  • دیگر علامت شاخص بسته های روغن موتور SAE محصول است که اطلاعات تکمیلی راجع به تست نگهداری در محیط زیست و همچنین ضریب ویسکوزیته (که در ادامه به تفصیل به آن میپردازیم) را شان می دهد.photo_2016-09-15_14-08-23
  • از دیگر موارد مهم نوشته شده در برچسب جعبه ی محصول تاریخ ساخت و بهترین تاریخ استفاده از آن محصول است. علاوه بر آن لیسانس های مختلف مانند iso و fc به اصالت و کیفیت محصول می افزاید.

ویسکوزیته، ضریب گرانروی

ویسکوزیته به زبان ساده، مقاومت مایعات در برابر جاری شدن است، به عنوان مثال در طبیعت عسل ویسکوزیته یا گرانروی بسیار زیادی دارد. در صنایع روغن موتور گرانروی در دمای ٠ درجه و ٢١٢ درجه ی فارنهایت اندازه گیری و رتبه بندی میشود.
اگر به بسته های روغن موتور توجه کنید اعداد بزرگی بر روی آن نقش بسته است که ضریب ویسکوزیته ی آن را نشان می دهد و سه قسمت مهم دارد. (به عنوان مثال ۱۰W-40)

عدد اول که در اینجا ١٠ است و نشان گر ویسکوزیته ی این روغن در دمای ٠ درجه ی فارنهایت است

حرف لاتین W که نشان گر کلمه ی زمستان یا winter است و همیشه بعد از عدد اول ظاهر میشود.
عدد دوم که در اینجا ۴٠ است. این عدد بعد از خط فاصله نوشته شده و نشان دهنده ی ویسکوزیته در دمای ٢١٢ درجه فارنهایت می باشد.

به عنوان مثال روغن موتور ۱۰W-30 از ویسکوزیته ی کمتری نسبت به ۲۰W-50 هم در سرما و هم در گرما برخوردار است.
وقتی که موتور روشن است درجه حرارت روغن بالا میرود. عدد دوم ویسکوزیته (به عنوان مثال ۵۰) به ما می گوید که روغن در دمای بالا غلیظ تر باقی مانده، در حالتی که روغن ۱۰W-30 در دمای بالا رقیق تر خواهد شد.

برای درک بیشتر مقوله ی ویسکوزیته تصویر زیر را تماشا کنید.

روغن (با ویسکوزیته ی بالا) در راست قابل مشاهده است

روغن (با ویسکوزیته ی بالا) در راست قابل مشاهده است

به طور کلی عدد ۵ در زمستان عددی مناسب برای گرانروی روغن است اگرچه حتما برای انتخاب روغن بایستی با متخصص خودرو مشورت کرده یا دفترچه ی راهنمای ماشین را به دقت مطالعه کنید.

کدام روغن را انتخاب کنم؟ (انواع روغن) 

photo_2016-09-15_14-08-34

روغن سنتی ممتاز premium conventional oil

این روغن که یکی از بهترین روغن ها برای ماشین های متداول و استاندارد است، در غلظت های مختلف عرضه می شود، هرچند که شرکت های خودروساز نوع ۵W-20 و۵W-30 را به خربداران پیشنهاد میکنند. برای جاده های هموار و وسائل نقلیه ی سبک این روغن یکی از بهترین روغن های موجود است. تعویض مداوم فیلتر روغن مهمترین عامل دوام این روغن است، که مطابق نظر سازنده بایستی حد اقل ۶ ماه یک بار تعویض شود.

روغن تمام مصنوعی full synthetic oil

photo_2016-09-15_14-08-14

این روغن ها طراحی شده برای خودرو های پیشرفته و قوی هستند. هیچ نوع روغن طبیعی در مواد تشکیل دهنده ی این روغن ها یافت نشده و تماماً به صورت مصنوعی در آزمایشگاه تولید میشوند. خصوصیت شاخص این نوع روغن ها توانایی تطبیق آنها در شرایط سخت و گرما و سرمای شدید است. همچنین برای خودرو های گران قیمت و نیز خودرو هاییی که نیازمند تحمل وزن زیادی هستند کاربرد دارند. سوالی که در این قسمت مطرح است این است که چرا همه ی رانندکان از این روغن استفاده نمیکنند؟ پاسخ این است که این روغن نسبت به سایر روغن ها بسیار گران قیمت تر است و مورد نیاز هر خودرو نیست. چه بسا روغن ساده تر برای یک ماشین سبک و متداول تر بهتر از روغن های مصنوعی عمل کند و مقرون به صرفه تر باشد.

روغن نیمه مصنوعی synthetic blend oil

ترکیبات این روغن مشابه روغن مصنوعی است با این تفاوت که مقداری از روغن های ارگانی، نیز در این محصول موجود است. این روغن مناسب برای خودرو های نیمه سنگین مانند وانت ها و شاسی بلند هاست. بدلیل وزن زیاد اگر روغن سنتی در موتور ماشین های شاسی بلند بریزید بعد ازمدتی متوجه خواهید شد که روغن کم کرده است. این روغن قیمت پایین تری نسبت به روغن مصنوعی داشته و برای بیشتر خودرو ها روغن بسیار مناسبی میباشد.

روغن های مسافت طولانی higher mileage oil

همانطور که از اسم این روغن پیداست، برای مسافت های طولانی طراحی شده است. در صورتی که خودرویی قدیمی با مسافت طی شده ی بیشتر را میرانید، احتمالا متوجه لکه های روغنی که در پارکینگ شما وجود دارد شده اید. این نشتی روغن به دلیل آب بند نبودن میل لنگ است که در مدت طولانی تحت تاثیر روغن نا مناسب بوده است. اگر انتخاب شما این نوع روغن است باز هم بهترین تصمیم این است که با متخصص مشورت نمایید.

سخن پایانی

انتخاب روغن موتور مناسب می تواند عملکرد خورهدرو شما را به شدت تحت تاثیر قرار دهد، از مصرف سوخت گرفته تا استهلاک قطعات همه و همه به روغن موتور بستگی دارد. علاوه بر این عانلی که نمیتوان آن را نادیده گرفت، انجام خدمات مداوم و تعویض به موقع فیلتر هاست.

در صورتی که تجربه ای در زمینه ی انتخاب روغن موتور دارید یا سوالاتی در این خصوص دارید در بخش نظرات پاسخگوی شما هستیم.

برگرفته از: PMECHANICS