چگونه نه بگوییم؟ آیا همیشه باید پاسخ مثبت به درخواست های دیگران بدهیم؟ اگر خواستیم پاسخی منفی بدهیم چگونه آن را بیان کنیم و به زبان بیاوریم؟ در این مقاله به شما کاربران یکی از مهارتهای مهم زندگی در اجتماع که هنر نه گفتن است را می آموزیم . شما فرا خواهید گرفت که چگونه میتوانید با کمترین عواقب پاسخ منفی به درخواست دیگران بدهید بدون اینکه مشکل پیش بیاید. با ما همراه باشید.
نه گفتن کار آسانی نیست. همیشه به همراه پاسخ های منفی به دیگران احساسات و حسهای ناخوشایند هم به سراغتان می آیند، ضمن اینکه اگر به درستی پاسخ منفی خود را منتقل نکنید ممکن است عواقبی هم درپی داشته باشد. در ابتدا باید بدانید که چرا افراد به هنگام دریافت پاسخ منفی ناراحت میشوند یا شاید چرا زمانی که پاسخ مورد نظر شما “نه” است ناخواسته تصمیم میگیرید که پاسخ مثبت بدهید. واقعا دلایل این کار چیست؟
شاید با بیان پاسخ مثبت حس بهتری در رابطه خود با شخص مقابل دارید و وی را پس نمیزنید (هرچند که این پاسخ مثبت اضافه کار هایی برای شما داشته باشد) و یا شاید شما از نه گفتن و دردسر های احتمالی آن میترسید و یا شاید کلا نه گفتن را فراموش کرده اید و نمیدانید که پاسخ منفی هم وجود دارد! همه این موارد را میتوان خلاصه کرد و گفت، قدرت تصمیم گیری ندارید.
شما کاربران باید بدانید که نه گفتن نیاز به مهارت دارد و احتمالا اگر پاسخ منفی شما درست و صحیح منتقل نشود تمامی مواردی که بالا تر اشاره کردیم به سراغ شما بیایند و دردسرساز شوند که معمولا هم در میان عوام این پاسخ منفی به همین شکل نادرست منتقل می شود. در ادامه هنر نه گفتن و مهارت های لازم را برای این کار با شما مرور می کنیم.
آن را به زبان بیاورید
در اولین اقدام باید فرا بگیرید که پاسخ منفی و یا “نه” را باید به زبان بیاورید. بهتر است که این پاسخ منفی خیلی با شاخ و برگ دادن و یا فرار کردن از زیر درخواست همراه نباشد یا حداقل توضیحات هوشمندانه باشد چرا که توضیحات اضافی مشکل را جدی تر خواهد کرد. به عنوان مثال فردی از شما درخواست میکند که کاری برای وی در هفته جاری انجام دهید و شما ضمن اینکه تمایلی برای انجام آن ندارید سعی می کنید از آن فرار کنید و این کار را با گفتن این پاسخ که ” این هفته بسیار مشغول هستم ” انجام می دهید. اما اگر دوست شما پاسخ دهد که ” عجله ای ندارم و هفته بعد چطور ” حال شما کارتان به مراتب سخت تر از ابتدای درخواست شده است.
چگونه روابط اجتماعی قوی داشته باشیم؟
با مقدمه ای کوچک و بدون توضیحات اضافی و هدر دادن وقت پاسخی مهیا کنید. خجالتی نباشید و محکم پاسخ خود را آماده کنید. توضیحات کمتر نتیجه را مطلوب تر می کند.
جسورانه و محکم ولی با ادب و فروتنی پاسخ دهید
شما باید هم پاسخ منفی خود را کوتاه و مختصر به سمع و نظر طرف مقابل خود برسانید و هم از سوی دیگر با برخورد مناسب از ناراحت شدن و یا ایجاد حس های ناخوشایند در خود و فرد مقابل جلوگیری کنید. مثلا پاسخی مشابه ” با عرض معذرت در حال حاضر کمکی از دست من بر نمیاد ولی حتما پیگیر کار شما خواهم بود و امیدوارم خیلی زود بتوانم کمکتان کنم”. شما با این پاسخ خیلی صریح و واضح ضمن اینکه پاسخ منفی به درخواست دادهاید با همدلی و مهربانی و البته برخورد مناسب فرد را متقاعد کرده اید که تمایل به همکاری دارید ولی توان و شرایط را ندارید. ممطمئنا با این پاسخ فرد مقابل هم حس خوبی نسبت به این پاسخ منفی خواهد داشت.
افراد و شخصیت ها را بشناسید
حتما ایجاد یک توازن و یا تناسب بین شخصیت فرد مقابل و جواب شما میتواند کار را به مراتب آسانتر کند. جواب و پاسخ باید هماهنگ و در راستای شخصیت و البته برخورد فرد مقابل باشد، مطمئنا پاسخ و رفتار شما برای درخواستی که مدیر و یا رئیستان از شما دارد با درخواست همکار و یا پدر و اقوام متفاوت است و باید متفاوت باشد. نوع کلام و کلمات، زبان بدن، والبته نوع بیان باید همگون و مناسب باشد. همچنین برای افراد غریبه هم باید متناسب با شخصیتشان برای پاسخ تصمیم بگیرید و پاسخی درخور داشته باشید.
پاسخ های خود را در قالب سوال مطرح کنید
این مهارت مخصوصا زمانی که در محیط کاری و یا محیطهای مشابه هستید بسیار تاثیرگذار است. در قبال درخواست اگر که تمایل به انجامش ندارید با مهارت، سوالاتی را در این زمینه مطرح کنید و سعی کنید در لابه لای این سوالاتی که در رابطه با “درخواست” است بهانه ای مناسب برای انجام ندادنشان یا رد آن پیدا کنید. البته دقت کنید که اشتباه مورد دوم در این مقاله را انجام ندهید و سوالات زیر کانه بپرسید.
عواقب پاسخ مثبت را در نظر بگیرید
اگر در شرایط سختی به سر می بردید و کم کم به سمت پاسخ مثبت قدم بر می داشتید این موضوع را در نظر بگیرید که چنانچه پاسخ شما مثبت باشد که اتفاق ها و عواقبی برای این پاسخ در انتظار شما خواهد بود. تمامی دردسرها را متصور شوید و سپس تصمیم بگیرید. بدانید که برای این پاسخ مثبت و یا نه نگفتن تا چه مقدار به خود زحمت خواهید داد. حال شاید بهتر و راحت تر بتوانید از پس نه گفتن بر بیایید.
مرز ها را ترسیم کنید
برخی مواقع در شرایط بدی به سر می برید و یا اینکه تحت تاثیر موارد مختلفی (عصبانی، ناراحت، هیجان زده، دارای استرس و … ) هستید و حال در این شرایط باید پاسخ منفی هم بدهید. این شرایط ممکن است که برای طرف مقابل شما هم اتفاق افتاده باشد، حال باید نقش خود را درک کنید. برخی مواقع هم در رابطه های خود زمانی که دیگر امیدی به برگشت نیست باید قاطع و بدون اتلاف وقت پاسخ خود را بدهید.
راهکار های کنار آمدن با شکست های عشقی و عاطفی
محکم و واقع بین باشید
بدانید که اگر شخصی “نه” گفتن شما را نمیتواند بپذیرد پس حتما ارزش آن را هم ندارد که برای وی به زحمت و حتی دردسر بیافتید. یک دوست و یا همکار واقعی به راحتی با نه گفتن شما باید کنار بیاید و آن را بپذیرید. بدانید که شما مسئولیتی درقبال انجام کار های دیگران و یا لطف کردن به آن ها ندارید. هرچند اگر زحمت فراوانی برای شما ندارد، کمک کردن می تواند بسیار خوشاید باشد.
چگونه می توانید اعتماد به نفس خود را افزایش دهید؟
کمی خود خواه باشید
در ابتدا خیلی خوب به نظر نمیآید ولی گاهی لازم است که در برخی شرایط خود را اولویت قرار دهید و سپس به کمک دیگران بروید. شما به دنیا نیامدهاید که برای دیگران کار انجام دهید هرچند که در قبال روابط خود مسئول هستید. با ایجاد یک توازن در قبال وظایف اجتماعی خود والبته خواسته دیگران به راحتی از پس آن بر خواهید آمد. مهربان باشید ولی به خود احترام بگذارید.
این جمله از شخصیت برتر جناب آقای Warren Buffett می تواند به شما در نه گفتن بیشتر کمک کند که
شاید تفاوت انسان های موفق با انسان های خیلی موفق در این است که افرد خیلی موفق تقریبا به هر چیزی نه می گویند
برای ارسال دیدگاه خود، ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید.
ورود