چه بخواهید کاری کنید که همسرتان زودتر جواب پیامتان را بدهد و چه بخواهید کاری کنید که دوستتان با دهان باز غذا را نجود، میبینید که تغییر رفتار دیگران کار بسیار دشواری است. البته این کار غیر ممکن نیست، اما فقط رفتارهای خاصی هستند که می توانید در مورد دیگران تغییر دهید. اگرچه نهایتاً این رفتار خودتان است که تغییر می کند و می تواند به طور امیدوار کننده ای تأثیر مثبتی روی رفتار اطرافیان داشته باشد. در صورتی که رفتار های اطرافیان خود را آزار دهنده می پندارید و فکر میکنید که باید رفتار هایشان را تغییر دهند، در ادامه این آموزش از هاو کن یو با ما همراه باشید.
روش اول
بحث در مورد مسئله با فرد
- شناسایی رفتار. با دقت به رفتار دقیقی که می خواهید در فرد تغییر کند اشاره کنید. اگر می خواهید که رفتار فرد فقط کمتر آزار دهنده باشد یا در مورد مثال همسر، بگویید که «بیشتر بهم پیام بده» به نتیجۀ مورد نظرتان نخواهید رسید. باید دقیقا به رفتاری اشاره کنید که می خواهید رفتار تغییر کند و دقیقا نشان دهید که می خواهید چه تغییری صورت بگیرد.
- به عنوان مثال به جای اینکه به دوستتان بگویید «کمی رفتارت رو بهتر کن» بگویید میخواهید مکالمه ای که به او مربوط نیست را قطع نکند.
- یا به جای اینکه از همسرتان بخواهید کمی بیشتر به شما پیام دهد به او بگویید «دوست دارم هر روز صبح و هر شب به من پیام دهی».
- مشخص کنید که فرد در انتخاب تغییر آن رفتار آزاد است. در نهایت شما نمی توانید کسی را مجبور کنید رفتارش را تغییر دهد. شما فقط می توانید مسائل مربوط به خودتان را تغییر دهید. این ایده هم در مورد شما و هم در مورد کسی که سعی دارید تغییرش دهید صدق می کند. ببینید آیا فرد می خواهد تغییر کند و آیا باور دارد ظرفیت آن تغییر را دارد. مستقیماً از او نپرسید که آیا برای تغییر آماده است یا نه، بلکه سعی کنید بفهمید آیا این امکان وجود دارد که فرد بخواهد تغییر کند.
- بعضی اوقات می توان از دوستان و نزدیکان فرد پرسید که چه چیز در مورد آن رفتار به خصوصِ شخص می دانند و او تا کنون چه کارهایی برای تغییر آن رفتارش انجام داده است. اگر فرد چندین بار سعی کرده که سیگار را ترک کند ممکن است بخواهد آن را با یک روش جدید هم امتحان کند. اگر سعی کرده است این نشان می دهد که حداقل در یک نقطه از زمان باور داشته که آمادگی تغییر را دارد.
- همچنین می توانید دقت کنید که فرد در مورد آن موضوع و به طور کلی در مورد زندگی چه نظری دارد. اگر جملات ثابتی مثل اینکه «من تا ابد چاق می مونم» یا «فکر نمی کنم فرد زرنگی باشم» را بگوید ممکن نیست که فکر کند می تواند تغییر کند.
- اگر فرد واقعا بخواهد تغییر کند یا حداقل نسبت به امکان تغییر آمادگی داشته باشد، شما می توانید کمکش کنید تا تغییر کند.
- با این وجود، اگر فرد نخواهد تغییر کند ممکن نیست بتوانید کاری در رابطه با این موضوع انجام دهید.
- به فرد بگویید که رفتارش شما را آزار می دهد. ممکن است فرد متوجه نباشد که رفتارش تا چه حد شما را ناراحت می کند. زمانی را انتخاب کنید که آرامش و وقت کافی برای داشتن یک مکالمۀ طولانی را داشته باشید و در مورد آنچه که می خواهید بگویید فکر کرده باشید. صدایتان را بالا نبرید و سر شخص فریاد نزنید.
- احساساتتان را بسیار شفاف در مورد آن رفتار فرد ابراز کنید. به عنوان مثال بگویید «وقتی دیر می رسی حس می کنم اولویت تو نیستم و این وقعا اذیتم می کنه».
- مثال های خاص بزنید. «هفتۀ پیش که دیر سر قرارمون رسیدی باعث شدی هر دومون دیر به سینما برسیم و اول فیلم رو از دست بدیم. من واقعا از این قضیه عصبانی شدم چون اون فیلم مورد علاقم بود و ماجرای کلی فیلم رو از دست دادم.»
- در مورد چیزی که به جای آن رفتار اولیه می خواهید، صحبت کنید. به عنوان مثال بگویید: «دفعۀ بعد که خواستی دیر برسی میشه بهم زنگ بزنی تا بدونم؟»
- وقتی که خواسته تان را شفاف سازی کردید دست نگه دارید و بیشتر روی آن دقیق نشوید. اگر او میداند مشکل کجاست غر زدن نمی تواند نتیجۀ مثبتی به همراه داشته باشد.
روش دوم
پذیرش فقدان بالقوۀ تغییر
- بدانید چه چیز را می توانید تغییر دهید. شما می توانید موارد خاصی در مورد خودتان، مانند چیزی که می گویید، طرز بیانتان و طرز عملتان را تغییر دهید. وقتی سعی می کنید دیگری را تغییر دهید درواقع طی تلاش برای تحریک تغییر در او، چیزی را در مورد خودتان تغییر می دهید.
- بپذیرید که چیزی را نمی توانید تغییر دهید. گاهی علیرغم تلاش زیادتان شخص تغییری نمی کند. مجدداً لازم به توجه است که اگر شخصی نخواهد شما نمی توانید او را مجبور به تغییر کنید.می توانید چیزهایی بگویید تا سعی کنید تغییراتی را درون آن شخص برانگیزید، اما شما عامل تغییر هستید نه خود تغییر. مهم نیست چند با به دوستتان بگویید بند کفشش را ببندد، او مجبور به انجام این کار نیست.
- تصمیم بگیرید که آیا می توانید آن فرد را بدون تغییر آن رفتار بپذیرید یا نه. این احتمال را بدهید که ممکن است آن فرد هرگز تغییر نکند، زیرا این احتمال وجود دارد. زندگی کردن با این رفتار چه حسی به شما می دهد؟ آیا این امکان وجود دارد که شما رفتار و نگرش خودتان را برای سازگار شدن با آن فرد تغییر دهید؟ یا آیا راهی هست که رو آن کار کنید؟ از خودتان بپرسید آیا می توانید او را همانطور که هست بپذیرید. اگر نمی توانید این رفتار را بپذیرید پس باید این رابطه را قطع کنید.
- اگر می توانید با این رفتار زندگی کنید، سعی کنید ار موقعیت هایی که باعث آن رفتار می شود اجتناب کنید. مثلاً اگر از آواز خواندن دوستتان در ماشین متنفرید از سفرهای طولانی مدت اجتناب کنید یا موسیقی هایی گوش کنید که او نشنیده است و درنتیجه نمی تواند با آنها همراهی کند.
- بررسی کنید آیا روشی برای کار روی آن رفتار وجود دارد. ببینید اگر زمانی را برای ملاقات به او بگویید که نیم ساعت زودتر از زمان لازم است، تأثیری دارد ؟ آیا چیزی وجود دارد که با خریدنش مسئله حل شود؟ مثلا اگر گلایۀ شما این است که شخص طبق قولی که داده سطل زباله را تمیز نمی کند، می توانید یک نمونۀ اتوماتیک بخرید. اگرچه این کار مسئلۀ اصلی (که عمل نکردن فرد به قول هایش است) را حل نمی کند اما می تواند کمک کند او را همانطور که هست بپذیرید.
- اگر نمی توانید این رفتار را بپذیرید باید رابطه تان را با شخص قطع کنید. اگر مشکل رفتاری دوستتان غیر قابل کنترل است و فکر می کنید ادامۀ رابطه با او به سلامتی شما آسیب می رساند باید به قطع رابطه با او فکر کنید. این موضوع می تواند دردناک باشد اما اگر این رفتار واقعاً مانع زندگی شما است شما به خودتان مدیونید که شادی و سلامتیتان را مد نظر بگیرید.
روش سوم
کمک به تغییر رفتار
- اطلاعاتی را به فرد درمورد رفتارش بدهیدکه او را تشویق کند آنرا تغییر دهد. حتی اگر فرد بداند شما رفتار او را دوست ندارید، بی میلی و یا تنفر شما برای اینکه او رفتارش را تغییر دهد کافی نیست. برای اینکه سعی کنید ذهنیتش را در مورد تغییر رفتار عوض کنید، سعی کنید اطلاعاتی در مورد عاداتی به او بدهید که باعث شده این رفتار ناخوشایند به نظر برسد یا ارزش تغییر را داشته باشد.
چگونه دروغ را ترک کنیم ؟
- مثلا می توانید گفتن این جملات را امتحان کنید، «دوست عزیز، نمی دونم اینو میدونی یا نه، ولی سیگار کشیدن خیلی مضره و می تونه به سرطان ریه منجر بشه. عموی من تمام طول عمرش رو سیگار می کشید و پارسال بخاطر سرطان ریه شیمی درمانی شد. خیلی برای خونوادم سخت بود که اونو توی اون شرایط دردناک می دیدند.»
- اگر در سکوت از این موضوع رنج می برید یا سعی می کنید به شکل ظریفی به موضوع اشاره کنید، برداشتن این چند گام می تواند مسئله را کاملاً حل کند. اغلب اطلاعات به تنهایی برای تغییر رفتار کافی نیستند، اما اطلاعات ترکیب شده با نظر خودتان به عنوان یک آشنای مطمئن، دوست، یا یک عضو خانواده می تواند برای متقاعد کردن فرد برای تغییر کافی باشد.
- وقتی که خواسته تان را شفاف سازی کردید دست نگه دارید و بیشتر روی آن دقیق نشوید. اگر او میداند مشکل کجاست غر زدن نمی تواند نتیجۀ مثبتی به همراه داشته باشد.
- آگاهی فرد را در مورد رفتار منفی افزایش دهید. ممکن است شخص حتی تشخیص ندهد که چنین رفتاری از او سر می زند و درنتیجه ممکن است از پیشنهاد تغییر استقبال کند. مثلاً غذا جویدن دوستتان با دهان باز ممکن است شما را دیوانه کند اما اگر او در کل زندگی اش این کار را انجام می داده به آن توجهی نمی کند. با مهربانی به او یادآور شوید که دارد چه کار می کند و چگونه می تواند آن را متوقف کند. مؤدب باشید.
- مثلا می توانید بگویید «عزیزم، میشه لطفا با دهان بسته غذا رو بجوی؟ صدای جویدن منو اذیت می کنه.»
- خوب رفتار کنید، مخصوصاً زمانی که فرد از رفتارش آگاه نیست. مثلاً نباید بگویید «تو خیلی بد غذا رو می جوی، دهنتو ببند!»
- این استراتژی زمانی اثر دارد که فرد این رفتار را تصادفی انجام می دهد. اگر بخواهید پدرتان را متقاعد کنید سیگار کشیدن را ترک کند و هر بار که او سیگار می کشد این را به او گوشزد کنید مطمئناً استراتژی شما تأثیری نخواهد داشت.
- بازخورد مثبت نشان دهید. در آغار فرایند تغییر فرد، بازخورد مثبت بهتر است زیرا احساس متعهد بودن به هدف را در فرد تشویق می کند. همچنین رابطۀ شما با آن شخص را تقویت می کند.
- به عنوان مثال اگر می خواهید دوستتان را تشویق کنید تا بیشتر با شما به باشگاه بیاید می توانید در ابتدای کار به او چیزی شبیه به این بگویید «میدونم خیلی خوب از این دوره نتیجه می گیری چون توی جلسۀ اول خیلی خوب خودتو نشون دادی. اگه بیای به منم خیلی خوش می گذره. بیا سه شنبه هم بیایم!»
- به رفتار خوب پاداش بدهید. اگر فرد رفتاری که شما می خواستید را انجام داد (یا رفتاری که دوست نداشتید را متوقف کرد)، به او پاداش دهید! اگر همسرتان به مدت یک هفته سیگار نکشید یک چیز مورد علاقۀ او را فراهم کنید، مثلا با او به سینما یا بولینگ بروید. در زندگی فردی که کار درستی انجام می دهد به جای اینکه نیروی منفی باشید یک نیروی تشویق کننده باشید.
- رفتار های خوب را با استفاده از تحسین های مشتاقانه و افراطی به روشی که فرد به بهترین شکل درک می کند بستایید مثلاً در صورت تناسب از مهرورزی های فیزیکی، کلمات مهربانانه، هدایا و انجام یک کار برای شخص و غیره استفاده کنید.
- رفتار خوب را آسانتر از رفتار بد کنید. تغییر رفتار غلبه بر وسوسه ها نیست. اگر دوستتان سعی می کند وزنش را کم کند، او را شب جمعه برای خوردن بستنی دعوت نکنید. اگر در حال تلاش برای سر وقت کردن همسرتان هستیدمطمئن باشید زمان کافی برای رسیدن از محل کار به محل قرارتان در شب را دارد.
- به عنوان مثال اگر دوستتان در حال ترک استفاده از شبکه های اجتماعی است او را به گروه های مختلف دعوت نکنید. در عوض او را به دیدن گالری دعوت کنید یا به او کتاب هدیه بدهید.
- یک شبکۀ پشتیبان به شخص معرفی کنید. تأثیرگذاری این تکنیک ها به رفتاری بستگی دارد که شما می خواهید تغییر کند. برای چیزی مثل ترک سیگار، کاهش وزن یا مسائل اعتیاد این گروه ها می توانندبه فرد کمک کنند باانگیزه بماند و از نظر اجتماعی در دستیابی به این اهداف درگیر شود.
- حتی برای تغییرات رفتاری کوچکتر، مانند کمک به برادرتان در پس انداز کردن، از دوستان نزدیک و اعضای خانواده کمک بگیرید تا هر یک به اندازه ای در رسیدن به هدف کمک کنند. اگر از هدف تغییر رفتار آگاه باشند از او حمایت می کنند.
- اگر فردی که می خواهید رفتارش تغییر کند مشکل اعتیاد دارد ممکن است خودش از ملحق شدن به گروه های حمایتی که افرادش همان مسیر را طی کرده اند، استقبال کند.
برای ارسال دیدگاه خود، ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید.
ورود