پربیوتیک چیست؟ چه محصولاتی پربیوتیکی هستند؟ از چه مزیت های سلامتی با مصرف پربیوتیک بهره خواهید برد. در این مقاله از هاو کن یو به تمامی این سوالات پاسخ خواهیم داد و با شما کاربران فرا خواهیم گرفت که چه مواد غذایی دارای پربیوتیک هستند و چه مزیت های سلامتی برای شما به همراه خواهد داشت. با ما همراه باشید.
قطعا همه شما در تبلیغات ماست و بر روی بسته بندی انواع آن، کلمه پروبیوتیک را شنیده و یا دیده اید و می دانید پروبیوتیک چیزیست که برای هضم مفید است. ممکن است خیلی اوقات درباره مشکل نفخ و مشکل معده تان با دوستی و یا مشکل در هضم غذا با دیگری صحبت کرده باشید و او به شما استفاده از پروبیوتیک ها را توصیه کرده باشد. اگر بخواهید تا کمی فراتر پیش بروید، شاید از خودتان بپرسید که پروبیوتیک ها دقیقا چه کاری برای بدن انجام می دهند؟ چه مقدار از آنها باید مصرف گردد؟ آیا ماست تنها ماده غذاییست که حاوی پروبیوتیک است؟
۱۴ نکته کلیدی برای داشتن یک رژیم غذایی سالم
چگونه گیاهخوار شویم ؟ (دلایل و روش ها)
اول از همه اجازه دهید تا درباره این مساله با شما کاربران صحبت کنیم که اصلا پروبیوتیک چیست؟ چه فوایدی برای انسان دارد؟ و چگونه پروبیوتیکی مناسب برای خودتان و خانواده تان انتخاب کنید؟
پروبیوتیک چیست؟
در واقع پروبیتک ها چیزی ساختگی و یا افزودنی برای بدن شما نیست. در واقع پربیوتیک همان باکتری هایی هستند که در دستگاه گوارش وجود دارند و برای انسان مفید هستند. دستگاه گوارش، خانه وسیعی برای جمعیت زیادی از انواع باکتری ها و مخمرهای گوناگون است که هر کدام از آنها علکرد و فواید مخصوص به خود را دارند.
تجمیع این موجودات ریز موجود در دستگاه گوارش فلور روده یا جانورگان روده نامیده می شود. زمانی که انواع این باکتری ها و مخمرها به تعداد میزان و صحیحی در بدن موجود باشند، همگی در کنار هم بسیار خوب عمل می کنند و مفید خواهند بود.
اگر جمعیت باکتری خوب موجود در بدنتان پایین برود، این اتفاق منجر به تکثیر بدون کنترل انواع باکتریها و مخمرهای بد و مضر می شود. درست مانند حیاطی که علفهای هرز سطح آن را پوشانده باشند.
پری بیوتیک چیست؟
علاوه بر پروبیوتیک، کلمه دیگری به نام پری بیوتیک نیز وجود دارد که در واقع پری بیوتیک ها، همان فیبرهای غیر قابل هضم و نشاسته های پایدار هستند که عامل تغذیه باکتریهای مفید و خوب بدن هستند. پری بیوتیک ها عاملی مفید برای پروبیوتیک هستند و باعث رشد پروبیوتیک ها می شوند.
غالبا مواد غذایی سرشار از پروبیوتیک از جلمه سیر، مارچوبه، سبوس گندم و موز، دقیقا همان مواد غذایی هستند که بسیار سالم هستند. بنابراین استفاده از این مواد غذایی یکه معامله دوسر برد برایتان به حساب میاید، (زیرا علاوه بر این که سلامت بدنتان را ارتقا میدهند، پروبویتیک بدنتان را نیز افزایش می دهند.)
5 مورد از فواید پروبیوتیک که تا الان نمیدانستید
فلور روده را متعادل میسازد
فایده اصلی پروبیوتیک ها متعادل سازی جمعیت باکتری های خوب است تا باکتری ها و مخمر های مضر جمعیت غالب دستگاه گوارش نباشند.
استفاده از آنتی بیوتیک ها، وجود استرس، استفاده از صابونها و مایع های شست و شو دست ضد باکتری، نوشیدن آبهای آشامیدنی کلردار، استفاده از غذاهایی که در ترکیبشان به مواد آفت کش و علف کش استفاده شده است ، انجام کولونوسکوپی (معاینه و بررسی داخل پس روده (کولون)) و معالجات آب درمانی قسمت کولون، عمل جراحی، پرتو درمانی، شیمی درمانی و … میزان فلور مفید دستگاه گوراش را کاهش می دهد.
در این موارد قطعا استفاد از یک مکمل پروبیوتیک برای بازپس گیری باکتری های خوب دستگاه گوارش که بدن شما را سالم نگه می دارند، انتخابی خوب برایتان خواهد بود.
کمک به کاهش اسهال عفونی
هر زمانی که دچار اسهال ناگهانی (ناشی از ورود یک ویروس، باکتری یا انگل به بدنتان) شدید، به بدنتان پروبیوتیک برسانید. پروبیوتیک ها باعث کاهش شدت و زمان اسهال عفونی می شوند. قطعا اگر دچار اسهال شده باشید، درک می کنید که حتی یک دقیقه زودتر هم خلاص شدن از شر این مشکل چه قدر برایتان مفید خواهد بود.
از اسهال ناشی از استفاده ی آنتی بیوتیک ها جلوگیری می کند
معمولا یکی از واکنش های رایج بدن بعد از یک دوره مصرف از آنتی بیوتیک ها ، ابتلا به اسهال است. مطالعات نشان داده اند که اگر بلافاصله بعد از اتمام دوره مصرف آنتی بیوتیکتان، از پروبیوتیک ها استفاده کنید، شانس این که به اسهال دچار شوید بسیار کمتر خواهد شد. این حرف بدین معناست که مصرف پروبیوتیکها باعث میشود تا قبل از این که باکتری های مضر دستگاه گوارشتان را دربربگیرند، مجددا باکتریهای مفید که به گوارش صحیح غذا کمک میکنند، به دستگاه گوارشتان برگشته و تکثیر شوند.
کاهش علائم کولیت زخمی
(کولیت زخمی نوعی بیماری التهابی روده است که رود هها به خصوص روده بزرگ که شامل پس روده (کولون) و راست روده (رکتوم) است را در بر میگیرد.)
از آن جایی که پروبیوتیک ها عمدتا در سلامت سازی دستگاه گوارش مفید هستند است، از این رو تحقیقاتی در مورد چگونگی تاثیر آن ها بر روی انواع بیماری التهابی روده نیز انجام شد و تا کنون محققین متوجه اثرات مثبت آن بر روی علائم بیماری کولیت زخمی روده شده اند.
آسان کردن سندروم روده تحریک پذیر (IBS)
سندروم به مجموعه ای از علائم بیماری است که توسط پزشک مشاهده و یا توسط بیمار احساس می شود، گفته می شود. روده تحریک پذیرنوعی اختلال در عملکرد روده است که با درد مزمن در ناحیه شکم، احساس ناراحتی و … همراه است.
اخیرا تحقیقاتی درباره مزایای پروبیوتیک ها در رابطه با تسهیل سندرم روده تحریک پذیر انجام شده است و طبق این تحقیقات نشان داده شده است که بعضی از علائم ( (از جمله نفخ و پیچیدن باد) هنگام مصرف پروبیوتیک ها کاهش می یابند.
این نتایج امیدوار کننده هستند و قعطا مطالعات بیشتر برای پیدا کردن بیشترین تاثیر گرفته شده از پروبیتکی ها برای التیام این بیماری انجام خواهد شد.
جلوگیری از عفونت ادراری (UTI)
مطالعه ای در رابطه با عفونت های مرتبط با دستگاه ادراری نشان داده است که نرخ ابتلا به عفونت ادراری در زنانی که به مدت 5 روز و به صورت روزانه و پس از هفته ای یک بار و به مدت 10 هفته از مکمل لاکتوباسیلوس کریپپتوس استفاده کرده اند، طی این دوره بسیار کمتر بوده است.
تولید ویتامین
باکتریهای موجود در روده شما، نقش مهمی در ایجاد برخی ویتامین ها از جمله ویتامین K و برخی از ویتامین های گروه B را دارند.
کاهش التهاب
التهاب عامل اصلی بسیاری از بیماری های مختلف، واکنش های آلرژیک و پاسخ خود ایمنی بدن است و علاوه بر آن به چاقی و سندرم متابولیک (به مجموعهای از شرایط گفته میشود که عبارت هستند از: فشار خون بالا، سطوح افزایش یافتهٔ انسولین در خون، چربی انباشتهٔ اضافی در اطراف شکم و سطوح افزایش یافتهٔ چربی خون) نیز مرتبط است.
همچنان که بر روی خواص سلامتی پروبیوتیک ها مطالعه میشود، محققین نیز به دنبال روش هایی هستند که به واسطه پروبیوتیک بتوانند به انسان کمک کنند . یکی از مزایای پروبیوتیکها این است که علت التهاب و واکنش بدن را ضعیف تر میسازند و در نتیجه باعث کاهش التهاب شوند.
کمک به هضم لاکتوز
مشکل عدم هضم لاکتوز بسیار رایج است و علت آن این است که در بدن بسیاری از افراد تولید آنزیم لاکتز که باعث تجزیه لاکتوز موجود در شیر و سایر فرآورده های لبنی می شود، متوقف شده است. پروبیوتیک موجود در انواع محصولات روزانه تخمیر داده شده مانند ماست، قبل از رسیدن لاکتوز به روده بزرگ انسان، باعث تجزیه آن می شود. پس به این نتیجه می رسیم که باکتریهایی که در تولید ماست های پروبیوتیک استفاده می شوند، در هضم بهتر لاکتوز نیز مفید هستند.
همچنین محققین احتمال این را می دهند که مصرف پروبیوتیک باعث کاهش میزان واکنش آلرژیک بزرگسالان نسبت به لبنیات میشود، اما هنوز هم مطالعات این مطلب را به صورت قطعی تایید نکرده اند.
بالا بردن میزان عملکرد سیستم ایمنی بدن
دریافت میزان صحیحی ازمیکروبهای موثر در روده، نقش مهمی در رشد اولیه نوزادان دارد و علاوه بر این بر روی توسعه سیستم خود ایمنی بدن نیز تأثیرگذار است. همچنین در بزرگسالان نیز، مصرف پروبیوتیک باعث ترویج تولید آنتی بادی های طبیعی و تحریک فعالیت سلول های ایمنی مانند سلول های دندریتیک و سلول های T شده و منجر به ارتقا عملکرد سیستم ایمنی بدن میشود.
پربیوتیک و کمک به تنظیم فشار خون
تاثیر پروبیوتیک ها بر روی سلامت قلب نیز مورد مطالعه قرارگرفته است، زیرا امکان این که در کاهش فشار خون نیز موثر باشند وجود دارد. (اگرچه تا کنون در این ضمینه به تاثیرات اندکی رسیده اند.)
چگونه فشار خون خود را اندازه بگیریم ؟
کاهش کلسترول خون با پربیوتیک ها
به نظر میرسد که پروبیوتیک ها روی کلسترول خون نیز تاثیراتی مثبت دارند، تاثیراتی از جمله کاهش کلسترول کلی و کلسترول LDL (کلسترول بد) .
ارتقاء سلامت پوست (از بین بردن آکنه، بیماری روزاسه و اگزما)
برخی از تحقیقات نشان داده اند که پروبیوتیک نیز بر روی آکنه، بیماری روزاسه و اگزما نیز تاثیرات مثبتی دارد. همچنین مطالعات نشان داده است که استفاده از مکمل های پروبیوتیک (مانند Lactobacillus GG) توسط مادران باردار و در دوران قبل از زایمان و همچنین استفاده برای نوزادان در در شش ماه اول تولد، احتمال ابتلا به اگزما در نوزاد را کاهش میدهد.
کاهش میزان اضطراب و افسردگی
کاهش اضطراب و افسردگی از جمله مزایای دیگر پروبیوتیک ها است که باعث از بین بردن تاثیرات استرس می شود. البته لازم به ذکر است که ابتدا و در درجه اول هر گونه مسائل مربوط به سلامت روح و روان باید توسط یک متخصص حرفه ای در این زمینه درمان گردد. پروبیوتیک گزینه ای بی خطر برای شیوه زندگیتان است و باعث تسهیل در مدییت استرستان می شوند.
چگونه بفهمیم افسرده هستیم ؟ ( علایم افسردگی )
جلوگیری از رشد آلرژی
پروبیوتیک ها در ضمینه جلوگیری از ایجاد آلرژی در کودکان نیز مفید هستند، به ویژه کودکانی که مادر آنها در دوران بارداری پروبیوتیک مصرف کرده باشد.
توجه داشته باشید که: تحقیقات انجام شده در مورد مزایای پروبیوتیک نسبتا جدید هستند و بنابراین هنوز شواهد قانع کننده ای برای صحت این مطلب وجود ندارد. اما آنچه که تا الان از این تحقیقات به دست آمده است بسیار امیدوار کننده بوده . بسیاری از نتایج این طور نشان داده اند که برای برخی مشکلات سلامتی، فقط یک نوع پروبیوتیک خاص موثر است. اما لازم به ذکر است که همچنان پتانسیل زیادی برای پیدا کردن نتایج جدید وجود خواهد داشت و امیدوار هستیم که نتایج مثبت بیشتر نیز در این ضمینه به دست آیند. قطعا در آینده تحقیقات بیشتری در ضمینه پروبیوتیک ها انجام خواهد شد تا از همه راه هایی که پروبیوتیک باعث سلامت نگه داشتن بدن انسان میشود نیز آگاهی یابید.
جمع بندی هاو کن یو
پروبیوتیک ها دارای مزایای بالقوه بسیاری از جمله بهبود هضم غذا تا سلامت قلب و بهبود عملکرد ایمنی بدن هستند.لازم به ذکر است که رخی از مزایای ذکر شده در این مقاله هنوز به طور کامل مورد تحقیق قرار نگرفته اند، اما آنچه که واضح است این است که پروبیوتیک ها به طور کلی مطمین هستند و برای اکثریت مردم اثرات جانبی ندارند. حال که آنها به شما صدمه ای نمیزنند، پس چرا آنها را امتحان نکنید؟
شما می توانید در مراقبت های بهداشتی و برنامه غذایی خود از پروبیوتیکها به عنوان یک ماده مکمل استفاده کنید. البته لازم به ذکر است که هرگز به بر خلاف توصیه های پزشک متخصصتان عمل نکنید و توصیه میشود تا قبل از مصرف مکمل، با پزشک خود مشورت کنید.
برای ارسال دیدگاه خود، ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید.
ورود