همه چیز در بدن انسان با اهداف خاصی ساخته شده است و چرک گوش نیز استثنا نیست. چرک گوش برای سلامتی کانال خارجی گوش بسیار مهم است. زیرا کار آن محافظت، روانکاری و خواص ضد باکتریایی در قسمت خارجی گوش است. گوش دائما در حال تولید این چرک است، پس گوش به اندازه کافی چرک دارد. اما گاهی اوقات چرک گوش می تواند بیش از حد انباشته شود و راه کانال خارجی را مسدود کند. پس با هاو کن یو همراه باشید تا با راه های تمیز کردن گوش آشنا شوید.
بررسی کلی
نکات مهم:
- به طور معمول، چرک گوش در کانال و راه خارجی گوش فعالیت می کند.
- باید فقط از گوش پاک کن برای تمیز کردن کانال خارجی گوش استفاده کنید.
- از محلول های تمزی کننده چرک گوش برای از بین بردن آن استفاده کنید.
آیا گوشتان مسدود شده است؟ چرک گوش می تواند گاهی اوقات بیش از حد انباشته شود و گوشتان را مسدود کند. در عین حال، آیا می دانید استفاده از گوش پاک کن برای تمیز کردن چرک گوش یک راه کاملا ایمن نیست؟ در این مقاله چند نکته در باره ایمنی، تمیز کردن گوش و زمان مراجعه به دکتر را به شما آموزش می دهیم.
علائم گرفتگی مجاری گوش
چرک یا موم گوش یک ماده تمیز کننده پوست است که بدن تولید می کند. چرک گوش خاک ها، باکتری ها و آلودگی ها را جمع آوری می کند و به طور طبیعی با جویدن و حرکات فک کار می کند.
بیشتر مردم نیاز ندارند که چرک گوششان را تمیز کنند. اما گاهی اوقات انباشتگی آن به سطحی می رسد که باعث مسدود شدن گوش و شنوایی می شود. که به آن گرفتگی مجاری گوش می گویند (impaction).
علائم و نشانه های آن:
- درد و تیر کشیدن گوش آسیب دیده
- کیپ شدن و صدای زنگ در گوش
- اختلال شنوایی در گوش
- بوی ناشی از گوش کیپ شده
- سرگیجه
- سرفه
اگر از سمعک و یا گوشی های این چنینی استفاده می کنید، گوش هایتان احتمالا بیشتر چرک و موم تولید می کنند. بزرگسالان و سالمندان بیشتر در معرض خطر قرار دارند. به دلیل این که حذف طبیعی چرک و موم گوش به این شکل برای گوش دشوار است.
بهترین شیوه ها
امن ترین راه برای برداشتن چرک گوش، مراجعه به دکتر می باشد. زیرا دکتر می تواند با استفاده از وسایل تخصصی خود این کار را بدون آسیب به گوش انجام دهد. همچنین مراکز شستشوی معتبر نیز برای شست و شوی گوش وجود دارد.
اگر می خواهید خودتان چرک و موم گوش را در خانه بردارید، روش های زیر بهترین روش ها برای این کار می باشد:
پارچه مرطوب
استفاده از گوش پاک کن می تواند موم و چرک را به داخل گوش حل دهد. پس از آن برای تمیز کردن قسمت خارجی استفاده کنید، یا بهترین راه استفاده از یک حوله یا پارچه مرطوب برای تمیز کردن می باشد.
قطره های تمیز کننده
بسیاری از داروخانه ها قطره های تمیز کننده گوش را به فروش می رسانند. این قطره ها باعث حل و پاک شدن موم و چرک گوش می شوند. اکثر این محلول ها حاوی مواد زیر هستند.
- روغن های معدنی
- روغن بچه
- گلیسیرین
- پراکسید
- آب اکسیژنه
- سرم شست و شو
تعداد مناسب و مشخصی از قطره را در گوش خود بریزید. سپس به مقدار مشخصی صبر کنید و بعد گوش خود را بشویید. دقت داشته باشید که دستور العمل بر روی بسته را نیز دنبال کنید. اگر پس از درمان علائم رفع نشد حتما با دکتر تماس بگیرید.
سرنگ
یکی از روش هایی که می توانید به کمک آن گوش را تمیز کنید استفاده از سرنگ است. برای این کار از آب و یا سرم شست و شو استفاده کنید و قسمت خارجی گوش را به آرامی بشویید. در ضمن اگر ۱۵-۳۰ دقیقه قبل از این کار از محلول و قطره های گوش استفاده کنید، این روش بسیار موثر تر خواهد بود.
کارهایی که باید از انجامشان اجتناب کنید
بسیاری از مردم گوش خود را به طور مرتب تمیز نمی کنند. چرک و موم باید از گوش محافظت کند. اما اکثر مردم وسایلی مانند سنجاق سر، گوش پاک کن و یا گوشه دستمال را داخل گوششان می کنند که می تواند چرک و موم را به عمق گوش وارد کند و باعث مسدود شدن و گرفتگی مجاری گوش شود.
معمولا همه دکتر ها این نکته را می گویند که چیز های کوچک و تیز را وارد گوشتان نکنید. زیرا می تواند بصورت بالقوه به گوشتان آسیب بزند و باعث آسیب در شنواییتان شوند.
اگر با موارد زیر روبرو هستید گوشتان را با آب شست و شو ندهید:
- دیابت
- در خطر بودن سیستم ایمنی بدن
- وجود سوراخ یا آسیب در پرده گوش
- اسیب در مجرا های گوش
استفاده از شمع گوش یکی دیگر از کار هایی است که باید از آن اجتناب کنید. زیرا آتش بر روی آن می تواند به گوش آسیب بزند. همچنین چون به صورت مخطروطی می باشد و وارد گوش می شود می تواند مواد شمعی وارد گوشتان شود و به آن آسیب وارد کند.
عوارض جانبی
اگر چرک و موم گوش لفزایش پیدا کند و گوش را انسداد ایجاد کند و آن را درمان نکنید، علائم را بدتر می کند و ممکن است باعث افت شنوایی شود. و موم می تواند به سطحی برسد که پزشک در تشخیص دچار مشکل شود و مشکلات دیگری را تشخیص دهد.
چه زمانی باید به دکتر مراجعه کنید
علائم انسداد موم و چرک گوش:
- احساس کیپ شدن گوش
- کاهش و افت شنوایی
- گوش درد
این علائم همچنین می تواند در اثر عفونت باشد. پس باید به پزشک مراجعه کنید تا داخل گوشتان را ببیند و معاینه کند تا تشخیص دهد که دلیل این علائم چیست.
علائم عفونت گوش در بزرگسالان:
- درد در میانه گوش
- ترشح عفونت در گوش
- کاهش و اختلال شنوایی
علائم عفونت در گوش معمولا به سرعت رشد می کند. اگر متوجه درد و ترشح آن در گوشتان شدید، سعی نکنید تا خودتان آن را درمان کنید و سریعا به دکتر خود مراجعه کنید.
چگونه از گوشمان محافظت کنیم
مهمتر از تمیز کردن گوش، محافظت از آن می باشد که برای آن به نکته های زیر توجه داشته باشید:
اشیا کوچک که مثال آن در مقاله بود را در گوش خود فرو نکنید زیرا باعث آسیب و خطر گرفتگی مجرای گوش می شود.
از قرار گرفتن در معرض صدای بلند اجتناب کنید. هنگامی که مجبور شدید در همچین فضایی قرار بگیرید از محافظ و پوشش استفاده کنید.
از تایم استفاده از هدفون خود بکاهید. حدالامکان در هنگام استفاده صدای آن را کم کنید تا جایی که صدا از بیرون شنیده نشود. همچنین صدای موسیقی اتومبیل خود را بالا نبرید.
پس از شنا حتما گوش خود را خشک کنید. برای این کار از یک پارچه مناسب و چرخاندن سرتان استفاده کنید.
به هرگونه تغییرات شنوایی به هنگام مصرف داروی خاص توجه کنید. در صورت مشاهده هر گونه تغییر در شنوایی مثل زنگ زدن گوش بر اثر مصرف دارو های خاص، حتما با دکتر خود تماس بگیرید.
در صورت بروز هر گونه درد ناگهانی، درد شدید و یا کاهش شنوایی سریعا با دکتر خود تماس حاصل فرمایید.
برای ارسال دیدگاه خود، ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید.
ورود