یکی از مشکلات جدی این روز های هر فرد و خانواده ای مواجه و مدیریت بدهی، وام و هزینه هایی است که باید دوره ای و ماهیانه پرداخت شوند. همه ما به نحوی در زندگی خود برای یکبار هم که شده با شکلی از مقروض بودن مالی رو به رو می شویم. مبالغی که باید هر چه زود تر پرداخت شوند و لازمه این پرداخت مدیریت و برنامه ریزی است.  اگر میزان بدهیتان کم است باید حساب دخل و خرجتان را نگه دارید و مطمئن شوید که از کنترلتان خارج نمی شود. اما وقتی بدهیهایتان سنگین است باید تلاش بیشتری در جهت پرداخت بدهی هایتان کنید و در همین حین درمورد بدهی هایی که در حال حاضر پرداختشان نمی کنید باید از آنها چشم پوشی کنید.

بدانید به چه کسی و چقدر بدهکارید

در قدم اول باید اقدام به تهیه یک لیست کنید. فهرستی از بدهی ها شامل طلبکار، مقدار کلی بدهی، پرداخت ماهیانه و تاریخ مقرر فراهم کنید. سعی کنید این لیست را در همان زمان به وجود آمدن بدهی ها تکمیل کنید و آن ها را به انتهای هفته یا پایان ماه موکول نکنید. برای این کار می توانید از نرم افزار های مدیریت مالی در گوشی خود کمک بگیرید.

سپس تمامی هزینه هایی که طی یک ماه باید پرداخت کنید، از قبوض و کرایه خانه گرفته تا پرداخت حقوق کارکنان و هزینه های ثابت که ماهیانه پرداخت می کنید را در آن لیست کنید. با ذکر جزئیات و تاریخ. شما می توانید از گزارش اعتبارتان برای تأیید بدهی های لیستتان استفاده کنید. اینکه تمامی بدهی هایتان را جلوی دید بگذارید به شما امکان می دهد تصویر بزرگتری از آنها داشته باشید و از آن آگاه بمانید.

اینگونه نباشد که فقط بدهی هایتان را لیست کنید، و سپس وجود لیست را فراموش کنید. به طور دوره ای به فهرست بدهی هایتان مراجعه کنید، به خصوص زمانی که قبض ها را پرداخت می کنید. هر چند ماه یکبار با تغییر مقدار بدهی تان فهرست تان را هم به روز رسانی کنید.

مشاهده گاه به گاه این لیست بر انگیزه شما در راستای اجرای یک برنامه مدون برای مدیریت آن ها خواهد افرود.

هر ماه قبوضتان را سر موقع پرداخت کنید

تاخیر و عدم برنامه ریزی در راستای پرداخت بدهی ها که یکی از عادات بد هر فرد یا مجموعه است، نتنها به وضعیت مالی شما کمک نمی کند بلکه مدیریت بدهی را هم سخت تر می کند. خوب می دانید که یک بدهی باید پرداخت شود و چند روز عقب انداختن آن جدای از بد قولی به افراد و بر هم زدن برنامه مالی، هیچ فایده و سودی نصیب شما نخواهد کرد.   همچنین پرداخت با تأخیر، تسویۀ بدهی ها را سخت تر می کند زیرا برای هر پرداختی که با تأخیر مواجه شده است باید جریمه پرداخت کرد.

اگر از یک سیستم جدول بندی زمانی روی کامپیوتر یا گوشی هوشمندتان استفاده می کنید، پرداخت ها را در آنجا وارد کنید و زنگ هشداری را برای چند روز قبل از موعد مقرر تنظیم کنید. اگر پرداختی را فراموش کردید تا موعد بعدی پرداخت منتظر نمانید چون این تأخیر و بی برنامگی شما معمولا  شامل جریمه های مروبطه و پرداخت پول بیش تر می شد.

یک تقویم پرداخت قبوض ماهیانه برای چک ها تهیه کنید

چک ها یکی از حساس ترین و البته جدی ترین انواع بدهی هستند. چرا که معمولا تاریخ مشخصی در ماه برای پرداخت ندارند و ممکن است هر زمان سراغ شما بیایند و شما با توجه به عدم برنامه ریزی با یک بحران مالی مواجه شوید. از سوی دیگر نیز  با وضع قوانین جدید عدم پرداخت چک ها تبعات مالی و حقوقی زیادی به همراه خواهد داشت که می طلبد مدیریت آن ها را جدی تر بگیرید.

از یک تقویم پرداخت قبض استفاده کنید تا به شما کمک کند بدانید کدام قبض را با کدام چک باید پرداخت کنید. سعی کنید از همان ابتدای ماه متوجه تمامی چک ها یا اقساطی که باید پرداخت کنید قرار بگیرید. در تقویمتان مقدار قابل پرداخت هر قبض را کنار تاریخ مقررش بنویسید. سپس تاریخ هر چک پرداختی را پر کنید. اگر هر ماه در همان روزها حقوق دریافت می کنید، مثلا اول یا پانزدهم هر ماه، می توانید یک جدول زمانی را برای هر ماه پر کنید. اما اگر هر ماه چک هایتان در روز های متفاوتی هستند، داشتن جدول زمانی برای هر ماه به طور جداگانه می تواند کمک کننده باشد.

حتی الامکان حداقل پرداخت ها را انجام دهید

گاهی اوضاع مالی خیلی سخت و سنگین می شود و حتی کار به جایی می رسد که دیگر امکان مهیا کردن تمامی بدهی ها وجود ندارد. در این زمان است که مدیریت معنی واقعی تری پیدا می کند.

اگر نمی توانید از عهدۀ پرداخت تمامی بدهی ها بر بیایید حتی الامکان به پرداخت حداقل ها بپردازید. البته پرداخت حداقل بدهی ها کمکی به پیشرفت واقعی تان در تسویۀ بدهی ها نمی کند. اما از رشد بدهی هایتان جلوگیری می کند و حساب هایتان را در یک وضعیت خوب قرار می دهد. وقتی پرداخت ها را فراموش می کنید، جبران عقب ماندن ها سخت تر می شود و نهایتاً حساب هایتان دچار مشکل می شوند.

اما برای مدیریت این شرایط سعی کنید بدهی ها را دسته بندی کنید. در دسته اول بدهی هایی قرار می گیرند که امکان عقب افتادن و پرداخت آن ها برای ما ه های دیگر وجود دارد. همانند قبوض آب و برق و … و یا بدهی دوستی که امکان یک ماه منتظر بودن برایش فراهم است. در دسته دیگر هم بدهی هایی قرار می گیرند که باید به هر نحو پرداخت شوند. همانند چک ها و یا اقساط بانکی.

حال که کمی از مبلغ بدهی ها کم کردید به سراغ صرفه جویی های مالی بروید. ببینید از کدام هزینه های خود می توانید در این ماه بزنید تا بتوانید مبلغ بیشتری را برای پرداخت بدهی ها  ذخیره کنید. انقدر این روند را تکرار کنید تا بدهی های فوری امکان پرداخت پیدا کنند. فراموش نکنید که برای ماه آینده از همان ابتدا باید این صرفه جویی ها را با توجه به جمع شدن بدهی ها هر دو ماه باید ادامه دهید و برنامه جامع و دقیق تری هم برای مدیریت مالی و هزینه ها داشته باشید.

استراتژی اولیت بندی بدهی ها

 حتی اگر با بحران مالی مواجه نیستید باید برای پرداخت بدهی های خود و اولویت بندی آن ها برنامه داشته باشید. معمولا بهترین استراتژی، تسویه کردن بدهی هایی است که عدم پرداختشان مشمول جریمه مالی می شود، زیرا جریمه ای که برای این بدهی ها باید پرداخت شود ضرر بیشتری به شما می رسانند. و از بین این بدهی ها موردی که بیشترین سود را دارد باید در اولویت قرار بگیرد زیرا بیشترین هزینه را برای شما دارد.

از سوی دیگر برای بدهی ها کلان با مبالغ مورد توجه باید تا جایی که می توانید زمان بخرید. هر روز عقب انداختن بدهی با توجه به روز شمار بودن پرداخت سود بانکی می تواند مبلغی بر درآمد های شما بیافزاید. البته این عقب انداختن هرگز نباید به بدقولی و از دست رفتن اعتماد بیانجامد.

از همان لیست بدهی که قبلا تهیه کرده اید برای اولویت بندی و رتبه بندی و اولویت بدهی هایتان استفاده کنید. همچنین می توانید ابتدا بدهی هایی با کمترین مانده را پرداخت کنید.

دسته بندی و مدیریت حساب های بانکی

شما فقط تا جایی  که از عهده اش بر بیایید می توانید بدهی پرداخت کنید. وقتی سرمایۀ محدودی برای بازپرداخت بدهی دارید، روی حفظ حساب های دیگرتان تمرکز کنید. حساب های بانکی مثبتتان را فدای حساب هایی که قبلا تحت تأثیر بدهی هایتان قرار گرفته اند نکنید. در عوض حساب هایی که موعد پرداختشان گذشته است را به زمانی موکول کنید که از عهده اش بر می آیید. بدانید که طلبکارانتان به تلاششان برای وصول حسابتان تا زمانیکه حسابتان را به روال عادی برگردانید، ادامه خواهند داد

وجود یک صندوق یا حساب اظطراری، ضروری است

معمولا افرادی که برنامه ریزی مالی دارند همیشه یک حساب اضطراری برای شرایط بحرانی تدارک می بینند. حسابی که فقط در شرایط بحرانی مجاز به استفاده از آن هستند. البته با توجه به کاهش ارزش پول ملی توصیه می شود که به جای پس انداز پول اقدام به پس انداز مسکوکات و یا هر چیزی که قابلیت سریع تبدیل شدن به پول نقد را دارد استفاده کنید. مواردی مثل طلا و یا ارز های خارجی قدرتمند.

ابتدا در جهت ایجاد یک صندوق اضطراری کوچک کار کنید- چند ده میلیون تومان می تواند شروع خوبی باشد. وقتی آن را در اختیار دارید، توسعه دادن آن را هدف خودتان قرار دهید. در نهایت می خواهید هزینۀ زندگی برای شش ماه آینده را ذخیره کنید.

از یک بودجۀ ماهیانه برای برنامه ریزی هزینه هایتان استفاده کنید

حفظ یک بودجه کمک می کند تا با اطمینان پول کافی برای پوشش هزینه های یک ماه را داشته باشید. به اندازۀ کافی پیشاپیش برنامه ریزی کنید تا در صورتی که این ماه و ماه بعد که هزینۀ کافی برای پرداخت قبوض را ندارید بتوانید اقدامات اولیه را انجام دهید. داشتن یک بودجه همچنین به شما کمک می کند تا پس از پوشش دادن هزینه ها، برای خرج کردن پول اضافه ای که باقی مانده است بر بیایید.. می توانید از این پول برای تسویۀ سریع تر بدهی ها استفاده کنید.

علائمی که نشان می دهند شما به کمک نیاز دارید را شناسایی کنید

پرداخت ها مدام عقب می افتد و مدام بر تعداد و مبلغ بدی های اضافه می شود. این موارد زنگ هشدار است تا قبل از اینکه اوضاع وخیم تر شود به فکر باشید. اگر پرداخت ماهیانۀ قبوض و تسویۀ بدهی ها برایتان دشوار شده است، احتمالا به یک وام نیاز دارید. این وام ها مزایا و معایبی دارند پس گزینه هایتان را با دقت بررسی کنید. همچنین می توانید به قرض گرفتن پول از یک فرد هم فکر کنید. این شما هستید که با توجه به شرایط باید اقدام لازم را زودتر انجام دهید.

مقالات مرتبط


بهترین اپلیکیشن های مدیریت مالی