اغلب برای ما پیش می آید که بین دو راهی های سخت و قرار می گیریم و نمی دانیم که کدام گزینه را انتخاب کنیم. خواه برای ادامه تحصیل و انتخاب رشته دچار این تردید می شویم و خواه در مورد انتخاب همسر یا حتی یک مقصد ساده ی تفریحی باید نکاتی را رعایت کنیم تا با خیال راحت از انتخابمان راضی و خرسند باشیم. خاصیت زندگی این است که دست به انتخاب بزنیم، چون اراده و اختیار داریم. بنابراین نباید بگذاریم دیگران بر تصمیم گیری ما تاثیر بگذارند. اگر قرار است زندگی خوبی داشته باشیم و از شرایط راضی باشیم باید مهارت تصمیم گیری چه در مورد شغل و تحصیل و چه در مورد زندگی را یاد بگیریم. با ما همراه باشید.
چرا تصمیم گیری سخت است؟
راستش را بخواهید، در طول روز صدها تصمیم کوچک و بی اهمیت می گیریم و دست به انتخاب می زنیم. وقتی می خواهیم صبحانه یا ناهار بخوریم یا بپزیم. وقتی می خواهیم لباس بپوشیم. نحوه ی رسیدن به محل مورد نظر، و بسیاری انتخاب ها از این دست. این انتخاب ها و تصمیم ها را در کسری از ثانیه مرتکب می شویم، این انتخاب ها چندان هم با اهمیت نیستند و تاثیر چندانی بر زندگی ما ندارند البته مادام که انتخاب های سالمی هستند و بر سلامت روح و جسم ما و دنیای پیرامونمان تاثیر منفی نگذارند مشکلی نیست.
البته وقتی تصمیمی که اتخاذ کرده ایم تحت تاثیر عوامل بیرونی باشد اوضاع فرق خواهد کرد. اینکه برای رفتن به محل کار یا دانشگاه چه نوع لباسی بپوشید چندان اهمیت نخواهد داشت، اما اگر قرار است به مصاحبه ی شغلی بروید باید لباس مناسب آن موقعیت را بر تن کنید و انتخاب این لباس یک تصمیم مهم است.اگر شما در تصمیم گیری مشکل دارید و مدام بین انتخاب خوب بد سردرگم هستید باید درنگ کنید.
عجله: خوب یا بد ؟
ما به شما توصیه نمی کنیم که تصمیمات را در کسری از ثانیه انتخاب کنید و بدون در نظر گرفتن نکات مثبت و منفی با شتاب و سراسیمه اقدام کنید – البته باید تصمیم را سریع و دقیق اتخاذ کنید و نکات زیر را در نظر داشته باشید:
- تفکر زیاد همیشه به معنای تفکر خوب نیست
- یاد بگیرید که به صدای قلب خود اعتماد کنید
- برای تصمیم گیری موعد مقرر تعیین کنید
- قبول کنید که نمی توان همیشه همه چیز را داشت؛ باید گاهی چیزهایی را وجه المصالحه قرار داد
- در آخر اینکه اگر تصمیمی که گرفته ای دتصمیم خوبی از آب در نیامد، هیچ عیبی ندارد و اینها نمک زندگی است.
چگونه مهارت های تصمیم گیری را تقویت کنیم؟
همینکه می دانید در تصمیم گیری مشکل دارید و این مقاله را مطالعه می کنید یک گام جلو آمده اید. یکی از نشانه های اینکه در تصمیم گیری مشکل دارید این است که حتی در انتخاب غذا از منوی رستوران هم تردید دارید، و دیگر وقت آن است که در این زمینه بر روی خود کار کنید و به صدای قلب خود گوش کنید، چرا که قلب آدم به آدم هیج وقت دروغ نمی گوید.
قاعده ی ۱۰/۱۰/۱۰ برای تصمیم گیری های دشوار
سوزی ولچ یک نویسنده در زمینه ی کسب و کار است که نوشته های او در نشریات معتبری به چاپ رسیده اند . او ابزار ساده ای را برای تصمیم گیری اختراع کرده است به نام ۱۰/۱۰/۱۰. او این قاعده را در کتابی تحت همین عنوان تشریح کرده است. او بر این باور است که ما بهتر است تصمیمات را در سه فریم زمانی اتخاذ کنیم. بدینگونه: ۱۰ دقیقه بعد چه احساسی از این تصمیم خواهیم داشت؟ ۱۰ ماه بعد چه احساسی خواهیم داشت؟ ۱۰ سال بعد چطور؟
بدین ترتیب وقتی آینده نگری کنیم و دیدگاه نوینی به دست آوریم وتا نوک بینی خود را نبینیم، احتمال پشیمان شدن را از بین خواهیم برد. اگر دیدم که مثلا ده ماه یا ده سال بعد در زندان پشیمانی و حسرت خواهیم پوسید، بهتر است که مسیر دیگری را انتخاب کنیم که آینده ی شادتر و روشنتری را برای ما به همراه داشته باشد.
با ترس هایتان مواجه شوید، و بعد از کنارشان عبور کنید
بسیاری اوقات فرایند تصمیم گیری ما را فلج می کند چرا که از پیامد آن می ترسیم. ما از نتیجه ای که تصمیم و انتخابمان به همراه خواهد داشت نگران و مضطرب هستیم مدام در ذهن خود به صورت وسواس گونه به این تصمیم فکر می کنیم تا مبادا سر از اضطراب و پشیمانی در بیاوریم. کلید برونرفت از این اضطراب و وضعیت دهشتناک این است که روی این ترس ها که مثل بختک روی ذهن ما افتاده اسم بگذاریم و رو در رو با آنها مواجه شویم. ده تا از بدترین چیزها که ممکن است بر اثر دست زدن به این انتخاب به سرتان بیاید را بنویسید. مثلا با همسرتان اختلاف پیدا کرده اید و می خواهید برای او یک نامه ی پر از گلایه بنویسید اما می ترسید که کار بالا بگیرد و به طلاق و جدایی بینجامد.
مرحله ی بعدی این است که ببینید آی با بدترین نتیجه ی ایم تصمیم می توانید کنار بیایید؟ آیا اگر این نامه نوشتن به همسر باعث جدایی یا حتی طلاق شود، آیا می توانید با زندگی مجردی کنار بیایید؟ تکلیف بچه هایتان چه می شود؟ به آینده و نتایج تصمیم و انتخاب خود خوب و دقیق بیندیشید و تا انتهای مسیر را با تیزبینی ببینید آنوقت خواهید فهمید که ترس ها و بدترین نتای ج تصمیم گیری گرچه دشوار هستند اما به همان اندازه هم قابل مدیریت هستند.
اگر سر راه دو راهی گیر کرده اید؟ معایب و محاسن تصمیم را بنویسید
یکی از سخنرانان برجسته شیوه یساده ای را برای تسریع فرایند تصمیم گیری وضع کرده است. او می گوید که معایب و محاسن تصمیم را یادداشت کنید چرا که هیچ گزینه ی درست و نادرستی وجود ندارد. اما انسانها تحت تاثیر تمایلات و آرزوهای خود قرار داریم. این راه حل بسیار موثری است و برای اوقاتی که بین دو انتخاب گیر کرده اید بسیار خوب است: دو موقعیت ازدواج، دو موقعیت شغلی، دو مدرسه برای بچه ها و …
اگر معایب و محاسن تصمیم را یادداشت کنید، خواهید دید که محاسن بر معایب می چربد – به ندای قلب خود گوش کنید و تصمیم را بگیرید.
مراقب خواسته های غلط و اتخاذ تصمیم بر پایه ی آنها باشید
متخصصان می گویند که ما صرفا به این خاطر مرتکب اتخاذ تصمیمات نادرست می شویم که چیزهایی را که دوست داریم را با خواسته هایمان اشتباه می گیریم. همانطور که گفتیم ما انسانها تحت تاثیر احساسات و عواطف خود قرار داریم. اما احساسات نمی گویند که از کجا می آیند و از آنجا که ما منبع آنها را اشتباه می گیریم نمی دانیم که از اول هم چه دوست داشته ایم.
همچنین ممکن است چیزی بخواهیم و هوس آن چیز را با دوست داشتن واقعی اشتباه بگیریم. مثلا می خواهیم ازدواج کنیم؟ اما ایا واقعا زندگی متاهلی را دوست داریم؟ نمی دانیم. می خواهیم فلان جا مسافرت برویم؟ آیا واقعا آنجا را دوست داریم نمی دانیم…
از این جهت برخی اوقات تصمیمات ما باید بر دوست داشتن های مااستوار باشند نه خواسته هایمان. برای نمونه اگر می خواهیم سفری تفریحی داشته باشیم به مناطق دوردست، اما می دانیم که دوست داریم جای خلوتی باشد که پرنده هم پر نزند، بهتر است دشت و مرغزار دنجی را انتخاب کنیم نه جزایر قناری یا کاراییب را، چرا که اولی را دوست نداریم نه دومی را…
از پارادوکس انتخاب بگریزید
سال ها قبل از این ، تصمیم گیری خیلی راحت تر از الان بود. چرا که انتخاب های زیادی پیش رو نداشتیم. اگر می خواستیم پیرهنی را بخریم، فقط کافی بود اندازه و رنگ آن را انتخاب کنیم. اما الان اگر بخواهیم پیرهن بخریم باید نوع پیراهن به علاوه ی دکمه ها، الیاف به کار رفته، دوخت، طرح، یقه، رنگ و اندازه و حتی مارک آن را هم انتخاب کنیم.
به قول یکی دیگر از سخنرانان مطرح، ما در این جهان معاصر دست به انتخاب های زیادی می زنیم که تقریبا تمام آنها به پشیمانی ختم می شوند، چرا که انتخاب ها بسیار زیاد هستند و اگر مثلا بین الف و ب و ج یکی را انتخاب کنیم، بعدا با دیدن د از انتخاب ج پشیمان خواهیم شد. البته می توان گفت که این خاصیت جامعه ی مصرفگرا و مصرف زده است که باید فکر جدی به حال آن کرد. ما در انتخاب شغل، انتخاب ساندویچ، انتخاب طعم بستنی، انتخاب ماشین و موبایل و لپ تاپ و بسیاری چیزها که هنوز اختراع نشده اند مرددیم.
برای ارسال دیدگاه خود، ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید.
ورود