تیپ شخصیتی نوع D چیست؟ چقدر با این نوع تیپ شخصیتی آشنا هستید؟ در این مقاله از هاو کن یو با این نوع شخصیت بیشتر آشنا شوید و تاثیرات آن را مشاهده کنید.
آیا احساس افسردگی میکنید؟، آیا منزوی هستید؟، آیا هیجانات و احساساتتان را از دیگران پنهان میکنید و تمایل دارید نیمهی خالی لیوان را ببینید؟ احتمالا تیپ شخصیتیایی از نوع D دارید. تیپ شخصیتی نوع D میتواند برای سلامت و روابط شما مضر باشد.
تیپهای شخصیتی اولین بار توسط متخصصان قلب و عروق در دههی 1950 شناسایی شد تا به تعیین بیمارانی که در معرض خطر بیماریهای قلبی قرار دارند، کمک کنند. با ادامه یافتن تحقیقات برای سالهای متمادی، تیپهای شخصیتی بیشتری شناخته شدند و با حروف خاصی نامگذاری شدند تا مجموعهی ویژگیهای شخصیتی یافت شده را نشان دهند.
احتمالا تاکنون دربارهی شخصیت نوع A شنیدهاید، که شامل ویژگیهایی همچون رقابتی بودن، پرخاشگری، و سطح بالایی از جاه طلبی و بلند همتی است. افرادی با تیپ شخصیتی نوع A بیشتر در معرض ابتلا به مشکلات قلبی مانند فشار خون بالا و سایر بیماریهای قلبی هستند.
وقتی در مورد انواع تیپهای شخصیتی از این قبیل صحبت میشود، به تشخیص مقرر یک مسئلهی روانی اشاره نمیشود، بلکه به الگویی از ویژگیهای شخصیتیایی اشاره میشود که به محققان کمک میکند تا بفهمند چه کسانی ممکن است در معرض بیماریهای قلبی-عروقی و دیگر مسائل سلامت جسمی قرار بگیرند.
ویژگیهای تیپ شخصیتی نوع D
نوع D یک نوع شخصیتی خاص است که برای اولین بار در دههی 1990 توسط روانشناس و محقق بلژیکی به نام یوهان دِنولِت (Johan Denollet) نامگذاری شد. حرف D در این تیپ شخصیتی، اول واژهی انگلیسی Distressed به معنی پریشان و مضطرب است. و به مجموعهای از ویژگیهای شخصیتیایی که شامل چنین موارد زیر است اشاره دارد:
- احساس نگرانی
- ناراحتی
- زود رنجی
- بدبینی
- خودگویی منفی (خودگویی گفتگویی درونی است)
- اجتناب از موقعیتهای اجتماعی
- ترس از طرد شدن
- افسرده به نظر رسیدن
- ناامیدی
اگرچه بسیاری از شما ممکن است گاهی برخی از این ویژگیها را احساس کرده باشید، اما افرادی با تیپ شخصیتی نوع D این ویژگیها را اغلب اوقات و بیشتر از میانگین افراد تجربه میکنند.
تیپ شخصیتی قرار نیست که یک تشخیص سلامت روان را ارائه دهد، بلکه تنها الگوی قابل توجهی از رفتارها را ارائه میدهد که می تواند در رابطه با سلامت جسمی، به خصوص سلامت قلب و سیستم ایمنی، مورد تحقیق قرار بگیرد.
تیپ شخصیتی نوع D را چگونه بشناسیم؟
برای درک بهتر شخصیت نوع D و چگونگی ارتباط آن با خطرات مربوط به سلامت جسمی، محققان ارزیابی استانداردی را ایجاد کردهاند که این ارزیابی به شناسایی افرادی با تیپ شخصیتی D کمک میکند و با نام (DScale-14 (DS14 شناخته میشود. این ابزار به محققان کمک میکند بازداری اجتماعی و هیجان پذیری منفی، که هر دو از ویژگیهای بارز شخصیت D هستند، را ارزیابی کنند.
بازداری اجتماعی یعنی این که افراد تمایل دارند از تعاملات اجتماعی طفره بروند. که این طرز رفتار احتمالا به خاطر ترس از طرد شدن و یا قضاوت شدن است. همچنین این نوع افراد در موقعیتهای اجتماعی فاقد اعتماد به نفس هستند. هیجان پذیری منفی نیز یعنی افراد هیجاناتی مانند ناراحتی، نگرانی، و تحریک پذیری را به صورت منفی تجربه میکنند.
سوالاتی که باید مورد ملاحظه قرار بگیرند
اگر کنجکاو هستید که آیا ویژگیهای شخصیتی D را دارید یا نه، بررسی سوالات زیر میتواند به شما در رسیدن به جواب کمک کند:
- آیا هیجاناتم را سرکوب میکنم و آنها را به دیگران نشان نمیدهم؟
- آیا ملاقات با افراد جدید برایم سخت است؟
- آیا در شرایط دشوار دستپاچه میشوم یا در هم میشکنم؟
- آیا تا حد امکان از تعاملات اجتماعی اجتناب میکنم؟
- آیا معمولا با سخنان منفی با خودم حرف میزنم؟
- آیا خودم را ناراحت یا کج خلق میبینم؟
- آیا بیشتر اوقات خلق و خوی بدی دارد؟
- آیا زیاد نگران هستم؟
چالشهای احساسی
به اشتراک گذاشتن هیجانات و احساسات با افرادی که به شما نزدیک هستند میتواند به شما حس آسیب پذیری بدهد. ایدهی به اشتراک گذاری احساسات با دیگران میتواند برای برخی از افراد با تیپ شخصیتی D صرفا ترسناک باشد.
افرادی با شخصیت D معمولا از طرد شدن و مورد قضاوت قرار گرفتن از سوی دیگران میترسند، و در تلاش برای مصون نگه داشتن خودشان از چنین تجربهای، اغلب سخت تلاش میکنند تا هیجانات و احساساتشان را پنهان کنند. این افراد علاوه بر ترس از قضاوت شدن و طرد شدن، اعتماد کردن به دیگران، به خصوص زمانی که تحت اضطراب هیجانی هستند، را نیز دشوار میدانند.
همانطور که ممکن است تصور کرده باشید، این تلاش برای محصور نگه داشتن هیجانات میتواند چالش برانگیز باشد. افرادی با تیپ شخصیتی D اکثرا هیجانات منفی را تجربه میکنند و اغلب احساس میکنند که گویی کسی نیست با آنها صحبت کند. چنین افرادی همچنین ترس این را دارند که بار اضطراب احساسیشان را به دیگران، مخصوصا نزدیکترین افراد به خود، تحمیل کنند.
سلامت جسمی
افراد با تیپ شخصیتی نوع D سخت تلاش میکنند تا چالش برانگیزترین هیجانات خود را سرکوب کرده، بپوشانند و پنهان کنند، که این امر اغلب به مسائل بغرنج سلامتی و بیماریهایی مانند بیماری عروق کرونر (CAD) و التهابات مزمن، میانجامد. و همچنین عملکرد سیستم ایمنی بدن را با خطر مواجه میکند.
تحقیقات در این زمینه همچنان ادامه دارد تا این حوزه را بیش از پیش رشد دهد و به پزشکان و دیگر متخصصان بالینی درمانگر کمک کند تا ریسکهای مربوط به بیماران و حوزههایی که به مراقبت نیازمند هستند را شناسایی کنند. تلاش برای سرکوب و پنهان کردن هیجانات میتواند باعث ایجاد اضطراب زیاد در بدن شخصی با تیپ شخصیتی نوع D شود، و مسائلی همچون افزایش ضربان قلب، فشار خون و قند خون را ایجاد کند.
تحقیقات اولیه توسط دنولت نشان میدهند که تأثیر ویژگیهای شخصیت D بر روی سلامت جسمی اینگونه از افراد زیاد است. در بررسی انجام شده بر روی 300 بیمار در یک برنامهی توانبخشی قلبی، دریافتند که تقریبا 27 درصد از بیماران نوع D، در مقایسه با 6 درصد از افرادی که ویژگیهای شخصیتی D نداشتند، طی 10 سال آینده خواهند مرد. به علاوه در بین تقریبا 900 بیماری که تحت عمل جراحی عروق کرونری قرار گرفته بودند، افرادی با تیپ شخصیتی D چهار برابر بیشتر در معرض حملهی قلبی و مرگ طی 9 ماه بعد از عمل جراحی قرار داشتند.
روابط
از آنجایی که تیپهای شخصیتی D در کشمکش با نگرانی و ناراحتی روز افزون هستند و همچنین ممکن است برای شرکت در تعاملات اجتماعی دچار چالش شوند، روابط برای آنها حیطهی چالش برانگیزی خواهد بود .
بازداری اجتماعی توانایی فرد برای برقراری ارتباط با دیگران در هر سطحی از رابطه را محدود میکند، از افرادی که در نقشهای معمولیتری مانند همکار یا آشنا هستند گرفته تا روابط دوستی و صمیمانه.
زمانی که افراد با تیپ شخصیتی D متوجه میشوند که میتوانند با شخصی ارتباط برقرار کنند، اما در این حالت رشد و حفظ رابطه را سخت تصور میکنند، چرا که هیجانات منفی آنها در پویایی رابطهشان همچنان نمایان میشود. این موارد ممکن است به شکل بدبینی، افسردگی، و عدم دسترسی بالقوه به شریک زندگی، دوستان و اعضای خانواده مشاهده شود.
مدرسه و شغل
افرادی با تیپ شخصیتی نوع D ممکن است چالشهایی را در محل کار و مدرسهی خود تجربه کنند. این افراد که گرایش بیشتری به بازداری اجتماعی دارند در ایجاد و حفظ رابطه با دیگران دچار مشکل هستند.
این گرایش به اجتناب یا مقاومت در برابر تعاملات اجتماعی میتواند یافتن حسی از تعلق و به اشتراک گذاشتن علایق با دیگران را چالش برانگیز کند، و همچنین باعث میشود در مواجهه با کارهای گروهی یا پروژههایی که نیازمند به همکاری آنها با دیگران است، اضطراب در آنها افزایش یابد. ممکن است این افراد به خاطر طبیعت بازداری اجتماعی بیشترشان به عنوان افراد بیقید یا بیمیل به حضور در رابطه دیده شوند.
با دانستن اینکه افرادی با شخصیت D اغلب در تجربهی هیجانات ناخوشایند و کشمکش با خودگوییهای منفی دچار چالش هستند، قابل درک است که ممکن است در تعیین اهداف شخصی و دستیابی به آنها دچار چالش باشند.
چه در محل کار و چه در مدرسه، استرس تکالیف یا پروژهها میتوانند باعث شوند افرادی با تیپ شخصیتی نوع D نگرانی بیش از حدی را تجربه کنند. در این وضعیت هیجانی، آنها ممکن است بخواهند پیامدهای منفی را پیشبینی کنند یا به راحتی دلایلی را برای اینکه چرا برخی از کارها به درستی انجام میشوند، پیدا کنند.
افراد دارای تیپ شخصیتی D چه گامهایی باید بردارند؟
اگرچه مشخص شده است که شخصیتهای نوع D با اضطراب بیش از حد در کشمکش هستند، این افراد میتوانند روشهایی را برای داشتن زندگی بهتر و لذتبخشتر یاد بگیرند. نه تنها این گامها میتوانند به ایجاد تغییراتی در نگرشها و تجارب احساسی آنها کمک کنند، بلکه سلامت جسمی آنها را نیز بهبود میبخشند.
یاد گرفتن روشهایی برای کنترل استرس، افزایش امید و خوشبینی و غلبه بر بازداری اجتماعی میتوانند عوامل کلیدی در کمک به تیپهای شخصیتی نوع D برای داشتن زندگی هرچه بهتر، باشند.
گامهای مفیدی که افراد با شخصیت D میتوانند برای بهبود کیفیت زندگی خود بردارند شامل حوزههای زیر میباشد:
خودگویی مثبت: شناسایی و به چالش کشیدن الگوهای قدیمی و منفی خودگویی میتواند به افراد کمک کند تا درک کنند چگونه این موضوع بر روی تصمیمگیری آنها، رفتارها و روابطشان تأثیر میگذارد. صرف وقت برای کشف و به کار بردن خودگویی صادقانه و مثبت میتواند عامل تغییری برای افراد دارای شخصیت D باشد.
تنظیم احساسات و هیجانات: برخورد با اندوه، استرس و نگرانی میتواند برای تیپ شخصیتی D چالش برانگیز باشد. درک اینکه این هیجانات چگونه کار میکنند و اینکه چگونه میتوانند به شما کمک کنند میتواند منجر به تصمیمگیریهای درستتر و با پریشانی کمتر شود. به عنوان مثال ممکن است افراد با این تیپ شخصیتی از خود بپرسند “وقتی احساس زودرنجی میکنم، به چه چیز نیاز دارم؟”
مهارتهای مقابلهای سالم: استفاده از رفتارهای سالم جدید برای کمک به مقابله با لحظات پر استرس و فشار میتواند مفید باشد. از آنجایی که بسیاری از افراد با تیپ شخصیتی D در سرکوب و پنهان کردن هیجانات خوب عمل میکنند، آگاهی پیدا کردن نسبت به الگوهای هیجانی میتواند به آنها کمک کند تا اندوه و پریشانی خود را بهتر کنترل کرده و به روشهای سالمتری با آنها برخورد کنند.
مهارتهای بین فردی: بازداری نشانهای از تیپ شخصیتی نوع D است، بنابراین یادگیری غلبه بر چالشهای اجتماعی یک مهارت کلیدی است. یافتن راههایی برای برقراری ارتباط با دیگران، جستجوی علایق مشترک بین خود و دیگران و یادگیری در مورد چگونگی اشتراک گذاری ریسکهای احساسی کوچک با دیگران میتواند تمرین بزرگتری باشد. این کار میتواند به سادگی سلام کردن به یک شخص جدید، یا یادگیری در مورد چگونگی شروع مکالمه با دیگران باشد.
انجام تمرینات ورزشی: جا دادن تمرینات منظم در زندگی روزمره میتواند در سطوح مختلف مفید باشد. برای افرادی با شخصیت D، انجام منظم تمرینات ورزشی میتواند امکان این را به آنها بدهد که هیجاناتشان را بهتر کنترل کنند و رفتارهای مقابلهای سالمتری از خود نشان دهند. تمرینات فیزیکی به تنظیم هورمونهای استرس کمک کرده و موقعیتهایی را برای رها شدن از استرس فراهم میکنند.
تحمل سختی و اندوه: زندگی به طور طبیعی بالا و پایین زیادی دارد، پس حذف کامل اندوه و پریشانی یک گزینهی واقع بینانه نیست. با این حال یادگیری روشهای سالم برای مدیریت لحظات پر استرس یک کمک عالی است. تکنیکهایی مانند تنفس عمیق، ذهن آگاهی و تمرین قدردانی نمونههایی از راههای مناسب برای مدیریت موقعیتهای پراسترس هستند.
خود-کارآمدی: برای افرادی با تیپ شخصیتی D احساس امیدواری و قدرتمندی برای ایحاد تغییر در زندگی خودشان، امری دشوار است. کشف پیروزیهای کوچک و جشن گرفتن آنها میتواند به افراد کمک کند تا حس خود-کارآمدی را در خودشان تقویت کنند. خود-کارآمدی مفهومی است که اشاره میکند مثلا شما تا چه میزان به باکفایت بودن خودتان باور داشته و تا چه میزان به توانایی خودتان برای به انجام رساندن کارهایتان ایمان دارید. جشن گرفتن موفقیتها، صرف نظر از بزرگ بودن و کوچک بودن آنها، و داشتن فهرستی از نقاط قوت و توانمندیهایتا میتواند به افزایش حس خود-کارآمدی در شما کمک کند.
ایجاد رابطه: به خاطر بازداری و ترس از ترد شدن و قضاوت شدن در افراد تیپ شخصیتی D، کاملا قابل درک است که این افراد در ایجاد روابط نزدیک و حفظ آنها مشکل دارند. یادگیری در مورد اینکه چگونه اعتماد کنند، ارتباط مؤثر برقرار کنند و شریک سالمی در یک رابطه باشندمی تواند در افزایش کیفیت زندگی آنها در این حوزه بسیار مؤثر باشد. مشاوره می تواند به افراد کمک کند تا یاد بگیرند تعارضات را به طور مؤثر در روابطشان حل کنند و راهبردهایی را در مورد چگونگی ایجاد و حفظ روابط سنگین و ارتباطات سالم به افراد ارائه می دهند.
تعیین هدف: امیدواری و خوشبینی برای افرادی با تیپ شخصیتی D چالش است. یادگیری تعیین اهداف معنیدار میتواند به افراد کمک کند تا اولویتها و ارزشهای شخصیشان را به طور شفاف ببینند. تعیین اهداف کوتاه مدت میتواند به افراد اجازه دهد با حس امیدواری، خوشبینی و اعتماد به نفس بیشتری روی آیندهشان متمرکز شوند.
ذهن آگاهی: ذهن آگاهی، عبادت و مدیتیشن میتوانند راهی برای یافتن خود، افزایش آرامش، بازیابی امید، و ارائهی روشی برای تنظیم هیجانات خود در زمان اندوه و سختی را به افرادی با تیپ شخصیتی D ارائه دهد. تمرین ذهن آگاهی و یادگیری اینکه در زمان تجربهی اندوه و پریشانی چگونه خود را آرام کنید، مزایای احساسی و جسمی زیادی دارد.
چگونه به فردی با تیپ شخصیتی D کمک کنیم؟
شما باید مراقب فردی که تیپ شخصیتی D دارد باشید. این افراد چالشهای به خصوص خود را دارند. افرادی با این تیپ شخصیتی اندوه و پریشانی را تجربه میکنند، با این حال توانایی بالایی در سرکوب و پنهان کردن آن دارند، و این باعث میشود که اطرافیان به سختی متوجه شوند که چه زمانی میتوانند به آنها کمک کنند. افراد با تیپ شخصیتی D آنقدر در سرکوب و پنهان کردن هیجانات منفیشان خوب عمل میکنند که ممکن است حتی باور نکنید که آنها اصلا با چنین موضوعی در کشمکش هستند.
پس چگونه میتوانید به آنها کمک کنید؟ چندین راه وجود دارد که افراد نزدیک و صمیمی میتوانند حمایت و ترغیبشان را نثار کسانی که تیپ شخصیتی D دارند کنند.
مهمترین گامی که میتوانید بردارید این است که به فرد دسترسی پیدا کنید و با او ارتباط برقرار کنید. مهم نیست که دقیقا بدانید چه حرفی باید بزنید، همین که تلاش کنید با او ارتباط برقرار کنید.
افرادی با تیپ شخصیتی D ممکن است در اندوهشان احساس تنهایی کنند و در مورد اینکه به کسی اجازه دهند وارد تجربهی عاطفیشان شود، مردد شوند. از آنجایی که ارتباط برقرار کردن با دیگران را کار سختی میدانند، یک کار مفید که عزیزانشان میتوانند انجام دهند این است که هر لحظهی آنها را چک کنند تا از حالشان با خبر شوند. حتی اگر تیپ شخصیتی D برای بحث در مورد هیجاناتش و ورود شما به تجاربش مشکل داشته باشد، این حقیقت که زمانی را صرف برقراری ارتباط با آنها میکنید در یادشان میماند و قدردان آن خواهند بود.
اگر شخصیت D مورد نظر شما عقبنشینی میکند و حس انزوا روی سلامت جسمی او اثر گذاشته است، وقت بگذارید و از او دعوت کنید تا با شما به باشگاه بیاید، با هم به پیادهروی بروید، یا در فعالیتهای سرگرمکننده و سالمی شرکت کنید. هر کاری که این فرصت را به آنها بدهد تا حرکت کنند و با دیگران ارتباط برقرار کنند میتواند از اهمیت ویژهای برای این نوع تیپ شخصیتی برخوردار باشد.
پیشنهاد یک فضای عاطفی امن به آنها برای صحبت کردن بسیار مفید است. ترس از طرد شدن و قضاوت شدن میتواند باعث شود که آنها علاقهای به ارتباط برقرار کردن نداشته باشند. این پیشنهاد همچنین میتواند اعتماد کردن به دیگران را برای آنها سخت و آنها را در برابر افراد دیگر، حتی اعضای خانواده و دوستان نزدیکشان، آسیبپذیر کند. نشان دادن علاقه به بهزیستی هیجانی و اطمینان دادن به آنها در مورد اینکه در صورت داشتن آمادگی کنار آنها حضور خواهید داشت، راهحل کمککنندهای به این تیپ از افراد در یادگیری برقراری ارتباط با دیگران در زمان اندوه است. در این صورت به جای سرکوب کردن عواطفشان و احساس انزوا میتوانند از حضور دیگران بهره ببرند.
آیا تا به حال به تیپ شخصیتی اطرافیان نزدیکتان فکر کردهاید؟ آیا به این فکر کردهاید که رفتار شما تا چه حد میتواند کمک کننده یا آسیب زننده باشد. اگر در این زمینه تجربهای دارید ما را در قسمت کامنت مهمان نظرات خود کنید.
برای ارسال دیدگاه خود، ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید.
ورود