کتاب خواندن کار سختی نیست ولی ادامه دادن این روند و تبدیل شدن به یک کتاب خوان حرفه ای نیاز به برنامه ریزی دارد. واقعا چگونه عادت مطالعه و کتاب خوانی را در خود ایجاد کنیم؟ چگونه علاقه خود را به مطالعه و کتابخوانی افزایش دهیم؟ چگونه کتاب را بخشی از زندگی خود کنیم؟ اگر تمایل به ایجاد این عادت لذت بخش و جذاب در زندگی خود دارید با ما در این مقاله همراه شوید تا از شما یک کتابخوان حرفه ای بسازیم.
احتمالا شما به تازگی متقاعد شده اید که مطالعه کردن علاوه بر جذاب و مفرح بودن، می تواند تاثیرات بزرگی در زندگی شما بگذارد. مطالعه می تواند پنجره های متنوعی را به زوایای گوناگون جهان در برابر شما باز کند. با خواندن کتاب های مختلف می توانید آگاهی خود را نسبت به انسان، جهان و طبیعت بالاتر ببرید. از همه مهمتر تحقیقات ثابت کرده اند که مطالعه عملکرد مثبتی بر فعالیت مغز دارد و از بروز آلزایمر جلوگیری می کند. با این تفاسیر طبیعی است که افرادی مطالعه کردن را به عادت مادام العمر خود تبدیل کنند. از طرفی هم وقتی این همه کتاب خوب در دنیا وجود دارد انگیزه تان بیش از پیش مصمم تر می شود.
اما یک نکته وجود دارد و آن اینکه: کتاب های بی شماری در اقصی نقاط جهان نوشته شده اند. کدام یک از آنها را باید در لیست کتاب هایتان قرار دهید و به فراخور حال خود از آنها بهره مند شوید؟ در این مقاله به روش هایی که منجر به علاقه بیشتر و البته ایجاد عادت کتابخوانی و مطالعه به صورت حرفه ای می شودخواهیم پرداخت. با ما در ادامه همراه باشید.
راجع به موضوعاتی مطالعه کنید که به آنها علاقه دارید
شاید علم تاریخ شما را شیفته ی خود کرده باشد و بخواهید از تاریخ جوامع گذشته با خبر شوید. شاید هم روانشناسی یا داستان های علمی تخیلی را ترجیح می دهید. فرقی ندارد مهم این است که در رابطه با آن چه که دوست دارید مطالعه کنید. هیچ کس دوست ندارد عمرش را برای چیزی که دوست ندارد تلف کند. شاید خانواده تان بیشتر کتاب های داستانی می خوانند و شما شعر را ترجیح می دهید. به آنها کار نداشته باشید و علایق خود را دنبال کنید. بیشتر به دنبال کتاب هایی بروید که دوست دارید راجع به موضوعات آنها با دیگران صحبت کنید. چه چیزی دوست دارید یاد بگیرید؟ دنبال همان بروید.
از تکنولوژی استفاده کنید
می دانیم که هیچ چیز نمی تواند جایگزین در دست گرفتن یک کتاب و ورق زدن آن شود ولی گاهی تکنولوژی کار را برای شما خیلی ساده تر می کند. تا همین چند سال پیش که از اینترنت خبری نبود شاید برای خیلی ها سخت بود که از در خانه بیرون بروند و در کتابخانه به دنبال کتاب های مورد نیاز و مورد علاقه شان بگردند. اما با اینترنت دیگر این بهانه کاربردی ندارد. کافی است سری به وبسایت ها بزنید تا بینید که چقدر وبسایت به رایگان کتاب های مختلف را به صورت فایل های اسکن شده در اختیار شما قرار می دهند. کتاب هایی که حتی فکرش را نمی کردید یک روز به دست شما برسند.
فرقی ندارد که علاقه مند به کتاب های صوتی باشید یا کتاب های کاغذی. حتی می توانید از گوشی و تبلت خود برای مطالعه کتاب های پی دی اف بهره ببرید. انتخاب روش مناسب کتابخوانی کاملا به شرایط شما بستگی دارد. به هر حال سعی کنید از تمام پتانسیل تکنولوژی و غیر تکنولوژی برای راحت تر کردن شرایط مطالعه و خواندن کتاب بهره ببرید. تکنولوژی با تمام نکات منفی اش به راحتی می تواند عادت کتاب خوانی را در شما نهادینه کند و راه رسیدن به کتاب های مورد علاقه تان را هموار کند.
ابزار های برای برنامه ریزی و انتخاب کتاب
اگر جزو کسانی هستید که به دنبال فهرستی از بهترین کتاب ها هستند خبر خوب برای شما این است که به لطف اشتراک تجربیات، لیست های زیادی در این رابطه تهیه شده اند. برای شما مخاطبین فارسی زبان سیری در بزرگ ترین کتابهای جهان نوشته ی حسن شهباز گزینه ی مناسبی برای آشنایی با بهترین کتاب های تاریخ بشریت است.
از طرفی هر اطلاعاتی که قرار است در رابطه با مشخصات و اطلاعات یک کتاب بدانید را در سایت مرجع کتابخانه ملی ایران به نشانی nlai.ir می توانید پیدا کنید. تنها کافیست نام کتاب، نویسنده یا مترجم آن را سرچ کنید و هر آن چه که لازم است را در رابطه با این کتاب مشاهده کنید.
همچنین جالب است بدانید که اگر می خواهید بدانید مطالعه یک کتاب چه مدت طول خواهد کشید یک وبسایت برای شما این کار را انجام می دهد. وبسایت www.howlongtoreadthis.com به شما کمک می کند تا برای مطالعه یک کتاب برنامه ریزی کنید و بدانید که به صورت معمول برای مطالعه یک کتاب چه مدت زمان لازم است.
کتاب مورد نظرتان را از ابتدا روزنامه وار بخوانید
یکی از نویسندگان و محققان بزرگ قرن بیستم به نام مورتیمر آدلر کتاب معروفی دارد به نام “چگونه یک کتاب را بخوانیم“. او در این کتاب می نویسد:
” شاید در ابتدا ندانید که آیا این کتاب را دوست دارید بخوانید یا نه. نمی دانید که آیا نیازمند مطالعه ی تحلیلی است یا نه. اما به نظرتان اینطور می آید و یا حداقل آن کتاب حاوی اطلاعاتی است که نیازمند اندیشه ی عمیق است. پس به صورت پیش فرض هر کتابی را جدی و مهم تلقی کنید.
دوم اینکه فرض کنیم وقت محدودی برای دریافتن اینکه کتاب مورد نظر از چه نوعی است دارید. در این شرایط، کاری که باید انجام دهید این است که کتاب را روزنامه وار بخوانید و یا به عبارتی یک مرور اجمالی بر مطالب آن داشته باشید.هدف اصلی شما این است که از چند و چون و سطحی و عمیق بودن کتاب آگاه شوید. با این کار خیلی چیزهای دیگر راجع به کتاب خواهید فهمید و خواهید دانست که آیا ارزشش را دارد که از اول تا آخر با دقت بیشتر بخوانیدش یا نه.”
حالا که زمانه زمانه ی اینترنت است مطالعه ی روزنامه وار و سطحی خیلی بیشتر قابلیت انجام دارد. کتاب مورد نظرتان را باز کنید و مقدمه ی آن را بخوانید و ورق بزنید و در هر صفجه یکی دو خط بخوانید. پشت جلد را بخوانید. ممکن است کتاب جذبتان کند. اگر جذب کتاب شدید از اول شروع به خواندن آن کنید. اگر خوشتان نیامد هم کتاب را رها کنید و کتاب دیگری دست بگیرید و یا فایل آن را باز کنید.
از قاعده ی ۵۰ صفحه استفاده کنید
وقتی که از توصیه ی قبل بهره مند شدید و شروع به خواندن کتاب کردید حال می توانید از این قاعد استفاده کنید. طبق قانون ۵۰ صفحه، باید بدانید که با خواندن ۵۰ صفحه از یک کتاب خواهید دانست که آیا ارزش تمام کردن را دارد یا نه. اگر ۵۰ صفحه از کتاب را تمام کردید و متوجه نشدید که کی ۵۰ صفحه را تمام کرده اید خیلی خوب است! به خواندن ادامه دهید.
اما اگر برای هر ورق با خودتان درگیر هستید و دوست دارید زودتر تمامش کنید و یا از خیلی از لغات آن سر در نمی آورید و یا با شخصیت های داستانی ارتباط برقرار نمی کنید و یا کلا علاقه ای به موضوع ندارید بهتر است کتاب را زمین بگذارید. البته حواستان باشد که با مطالعه 10 صفحه ابتدایی کتاب نمی توانید تصمیم به ادامه و یا متوقف کردن کتاب بگیرید.
یک دفترچه یادداشت مخصوص کتاب ها تهیه کنید
در واقع منظور از دفتر یادداشت هر چیزی است که سریع در دسترس باشد و بتوانید اسامی کتاب های را در آن یادداشت کنید. از دفترچه فیزیکی گرفته تا اپلیکیشن های یادداشت برداری گوشی یا بخش ذخیره پیام ها در تلگرام. همچنین می تواند یک دفترچه یادداشت کاغذی هم باشد. ما به شما توصیه می کنیم که در دفتر یادداشت خود دو فهرست را داشته باشید. در اولین فهرست نام کتاب هایی را که خوانده اید را بنویسید و نظرتان را راجع به هر کدام از آنها بنویسید. بنویسید که چه چیز از کتاب را دوست داشتید یا کدام بخش را نپسندید. نقل قول های نویسنده یا شخصیت های آن کتاب ها که برایتان جذاب و جالب بودند را بنویسید.
اما در فهرست دوم نام کتاب هایی که دوست دارید بخوانید را بنویسید. ممکن است کسی این کتاب را پیشنهاد داده باشد یا به این نتیجه رسیده باشید که این کتاب می تواند به کمک شما بیایید. هرچه بیشتر مطالعه کنید نویسنده های بیشتر، سبک های بیشتر و مطالب بیشتری خواهید آموخت و با آنها آشنا خواهید شد. این فهرست را حتما در دسترس داشته باشید و خود را مقید به خواندن آن کنید، چرا که به راحتی می توان آن را از خاطر برد. با داشتن این فهرست می توانید آن را از کتابخانه، کتابفروشی و یا وبسایت های دانلود کتاب تهیه کنید.
برای مطالعه کردن برنامه ریزی کنید
اگر از دفتر های برنامه ریزی استفاده می کنید حتما همه روز تایم مشخصی را به کتاب خواندن اختصاص دهید. حتما سعی کنید با کتاب هایی که مورد علاقه تان است شروع کنید. سعی کنید همانند مسواک زدن، تمرین رفتن و تمام کار های روزانه برای کتاب خواندن هم ارزش قائل باشید و آن را به یک عادت روزانه تبدیل کنید.
وقت مطالعه پیدا کنید
باید یادتان نرود که برای مطالعه اصلا نیازی نیست که وقت زیادی داشته باشید. بلکه از وقت هایی که در طول روز هدر می روند با مطالعه نهایت استفاده را ببرید. البته بهتر است که زمان مشخصی به آن اختصاص دهید ولی زمان های زیادی که در روز به راحتی هدر می روند هم گزینه های مناسبی برای مطالعه کردن هستند.
به راحتی این همه وقتی که در شبکه های اجتماعی صرف می کنید را کمی هم برای مطالعه خرج کنید. باور کنید اصلا ضرر نخواهید کرد. مهم این است که این فهرست را جلوی چشم خود داشته باشید و کتاب های آن را داخل کیف کوله پشتی، لپ تاپ و یا دستگاه کتابخوان خود بگذارید و در مترو، پارک، دفتر کار، مطب پزشک و زمانی که برای انتظار سرو غذا در رستوران هدر می دهید به مطالعه بپردازید. بهتر است بدانید که چیزی که آخر شب ها به داشتن خواب آسوده و عمیق کمک می کند. مطمئنا کتاب است نه تلویزیون. قبل از خواب، به جای تلویزیون و گشت زدن در کانال های تلگرام حدود 15 تا بیست دقیقه به مطالعه ی مفید اختصاص دهید.
برای ارسال دیدگاه خود، ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید.
ورود